Експерт НІСД взяв участь у круглому столі: «Реформування законодавства, що регулює місцеві вибори»

Поділитися:

10 березня 2020 року у Комітеті Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування відбувся круглий стіл «Реформування законодавства, що регулює місцеві вибори». Захід відбувся за сприяння та підтримки офісу Координатора проектів ОБСЄ в Україні, всеукраїнської громадської організації «Громадянська мережа «ОПОРА», Міжнародної фундації виборчих систем (IFES) в Україні та Офісу Ради Європи в Україні.

У панельних дискусіях взяли участь: перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук, голова політичної партії «Слуга народу» Олександр Корнієнко, інші народні депутати, представники органів державної влади та органів місцевого самоврядування, неурядових організацій та експерти, серед яких – головний консультант відділу розвитку політичної системи НІСД – Денис Горєлов.

Основними темами обговорення круглого столу стали: “Забезпечення належного представництва територіальних громад на місцевих виборах та принципи визначення кількісного складу місцевих рад”, “Особливості висування кандидатів на місцевих виборах відповідно до Виборчого кодексу України”, “Грошова застава для кандидатів на місцевих виборах: інструмент запобігання політичній корупції чи обмеження виборчих прав”.

Було відзначено, що місцеві вибори будуть проходити водночас із процесом децентралізації, тобто місцеві ради будуть сформовані відповідно до нового адміністративно-територіального устрою, і їх роль стане безпрецедентно великою, зважаючи на обсяг наданих їм повноважень. З огляду на те, що на одних територіях вибори відбуватимуться вперше, через об’єднання громад, а на інших відбуватимуться поточні вибори, виникло питання щодо визначення суб’єкту оголошення виборчого процесу (ЦВК чи ВРУ). 

Обговорювалися проблеми доцільності запровадження обмежень при застосуванні інструменту відкритих списків, необхідності застосування різних виборчих систем (мажоритарної та партійної), визначення кількості та масштабу районів, мешканці яких братимуть участь у виборах. Деякими учасниками круглого столу було піддано критиці норму Виборчого кодексу щодо запровадження грошової застави для кандидатів на місцевих виборах, їх розмірів та в цілому доцільності. Зберігання цієї норми може негативно вплинути на потенціал можливостей проводити вибори «великими» та «малими» політичними партіями. 

Складність адміністрування місцевих виборів при нових умовах є викликом як для ЦВК, так і для решти суб’єктів виборчого процесу. 

Учасники дискусії зійшлися на думці, що новий Виборчий кодекс потребує швидкого доопрацювання через наявність норм, які конфліктують між собою, не мають однозначного тлумачення, або занадто складні для ефективного застосування.