Експерт НІСД взяв участь у міжнародній конференції Балтійського оборонного коледжу

Поділитися:

Міжнародна конференція, присвячена проблематиці міжнародних відносин та безпеки у Східній Європі, проходила 5-6 березня у м. Тарту (Естонія). Конференція, що організовується на щорічній основі, є основним щорічним науковим заходом Балтійського оборонного коледжу (BALTDEFCOL). Основною метою цьогорічної конференції під назвою «Росія у світі: уява та реалії», було порівняння самооцінки Росії з сучасною геостратегічною реальністю. У конференції взяли участь понад 150 учасників із понад 40 країн.

У роботі конференції, зокрема у рамках сесії присвяченої проблемам забезпечення енергетичної безпеки, взяв участь Олександр Суходоля, завідувач відділу критичної інфраструктури, енергетичної та екологічної безпеки Національного інституту стратегічних досліджень .

Пан Суходоля представив досвід реагування України на загрози енергетичній безпеці України, окреслив основні напрями забезпечення безпеки та стійкості критичної енергетичної інфраструктури. Він також проаналізував еволюцію застосування енергетики в якості інструменту зовнішньополітичного впливу, та фіксацію даного інструментарію у доктринальних та стратегічних документах Росії.

У рамках роботи сесії також обговорювались питання забезпечення енергетичної безпеки в країнах Східної Європи, виклики реалізації Росією великих енергетичних проєктів в Європі («Північний потік-2», будівництво атомних електростанцій за російськими технологіями), загрози використання інфраструктури у якості інструменту впливу на політику країн цього регіону тощо.