Експерт НІСД взяв участь у міжнародній конференції «Європа Карпат»

Поділитися:

Завідувач сектору досліджень Західного регіону в місті Ужгороді Володимир Химинець взяв участь у міжнародній конференції «Європа Карпат», організованій міжнародною асоціацією «Карпатський Єврорегіон Польща» за підтримки Сейму Республіки Польща, який проходив 22-23 лютого в польському місті Красічин.

У конференції взяли участь представники органів державної влади та місцевого самоврядування, експерти з Польщі, Угорщини, Словаччини, Чорногорії, Румунії, України, Литви, Білорусі, Чехії та інших країн. Серед учасників форуму були міністр інфраструктури Республіки Польща Анджей Адамчук, міністр транспорту та комунікацій Республіки Білорусь Олексій Авраменко,  міністр інфраструктури України Владислав Криклій, міністр транспорту та комунікацій Литви Ярослав Наркевич, держсекретар з питань транспорту Міністерства інновацій та технологій Угорщини Ласло Мошоці, голова адміністрації президента Польщі Кшиштоф Щерський та інші.

В рамках конференції проходили наступні панелі:

  •  Від співпраці до інтеграції – основи спільного соціально-економічного простору в Центральній та Східній Європі;
  • Ініціатива трьох морів та Європа Карпат – виклики періоду 2020-2030. Стратегія, структура та форми співпраці;
  • Через Карпати – побудова дослідницьких та академічних структур співпраці в Карпатах. Огляд ініціатив.

У своєму виступі на третій панелі конференції Володимир Химинець підкреслив важливість для регіонального розвитку таких інструментів транскордонного співробітництва як єврорегіони та європейські об’єднання територіального співробітництва, а також звернув увагу на проблеми функціонування Карпатського єврорегіону протягом останніх років. Він наголосив на важливій ролі наукових та експертних структур, зокрема Національного інституту стратегічних досліджень у формуванні стратегії розвитку прикордонних регіонів та міждержавних утворень, а також звернувся до польських партнерів із пропозицією прискорити процес відкриття  переходу «Лубня-Волосате».

На виконання доручення директора Національного інституту стратегічних досліджень Олександра Литвиненка Володимир Химинець передав віцепрезиденту асоціації Давіду Лясеку на підписання Меморандум про співпрацю між Національним інститутом стратегічних досліджень та міжнародною асоціацією «Карпатський Єврорегіон - Польща». Переданий документ передбачає взаємовигідну співпрацю сторін у проведенні спільних досліджень, присвячених актуальним питанням та проблемам розвитку Карпатського регіону (суспільно-політичної сфери, економіки, міжнародних, міжнаціональних та міжконфесійних відносин, екології і т. д.), а також спільне виконання перспективних проєктів та програм, проведення публічних заходів та взаємна консультативна допомога.