Експерт НІСД взяв участь у слуханнях на тему «Національна кібербезпека та кіберзахист України, у тому числі у сфері критичної інфраструктури»

Поділитися:

23 грудня 2019 року Комітет Верховної Ради України з питань цифрової трансформації провів слухання на тему «Національна кібербезпека та кіберзахист України, у тому числі у сфері критичної інфраструктури». Під час слухань свої позиції щодо стратегії розвитку національної системи кібербезпеки висловили представники всіх ключових суб’єктів національної системи кібербезпеки та представники громадськості.

У слуханнях взяв участь завідувач відділу інформаційної безпеки та розвитку інформаційного суспільства НІСД Дмитро Дубов. Під час свого виступу він звернув увагу на низку критичних проблемних питань розвитку сфери кібербезпеки України:

«Істотна частина проблеми побудови загальнонаціональної системи кібербезпеки України пов’язана з питанням довіри. Довіри приватного сектору до держави та держави до приватного сектору. Попри всі ці роки, протягом яких відбувається побудова національної системи кібербезпеки, це питання залишається актуальним і не вирішеним. Частково ця проблема пов’язана із надмірною закритістю державних органів, які відповідають за кібербезпекові питання. При чому самі державні органи це визнають і готові бути більш відкритими. Однак чинне законодавство обмежує їх в цьому бажанні. Але якщо держава не зможе надавати (особливо експертній спільноті) більше інформації, то очікувати на зростання довіри та на реальну взаємодопомогу у сфері кібербезпеки не доводиться», - підкреслив експерт.