Експерт НІСД взяв участь у засіданні круглого столу «Актуальність повноти імплементації у Кримінальний кодекс України норм міжнародного кримінального і гуманітарного права щодо переслідування за міжнародні злочини»

Поділитися:

Завідувач відділу правової та антикорупційної політики НІСД Володимир Комашко взяв участь у засіданні круглого столу «Актуальність повноти імплементації у Кримінальний кодекс України норм міжнародного кримінального і гуманітарного права щодо переслідування за міжнародні злочини», який організовано та проведено 7 лютого 2020 р. у Комітеті з питань правоохоронної діяльності Верховної Ради України.

У засіданні круглого столу взяли участь народні депутати України, представники міжнародних організацій (Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні, Спеціалізованої моніторингової місії ОБСЄ, Консультативної місії ЄС з реформування сектору цивільної безпеки України, Місії Міжнародного Комітету Червоного Хреста та інших), Міністерства закордонних справ України, Міністерства оборони України, Кабінету Міністрів України, Офісу Президента України, Офісу Генерального прокурора, Служби безпеки України, а також судової гілки влади, українських та іноземних правозахисних організацій, провідних профільних наукових закладів, експертної спільноти.

Голова Комітету з питань правоохоронної діяльності Денис Монастирський, відкриваючи засідання, наголосив на актуальності для України теми, яка має міжнародний масштаб. За його словами, через необхідність імплементації у своє законодавство норм міжнародного кримінального і гуманітарного права щодо переслідування за міжнародні злочини пройшли фактично всі країни Європи.

За його словами, «інститут імплементації норм міжнародного кримінального і гуманітарного права гостро стоїть перед Україною вже не один рік. І парламент вже підходив до вирішення цієї проблеми і минулого року і зараз вкотре розглядає це питання».

Д.Монастирський відзначив: «Наша мета підготуватися до другого читання розгляду законопроекту про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо імплементації норм міжнародного кримінального та гуманітарного права за №2689. Цієї середи, цей законопроект був підтриманий профільним комітетом і буде винесений в пленарний зал Верховної Ради».

Обговорено проблематику виконання Україною міжнародних зобов’язань щодо запобігання безкарності за вчинення міжнародних злочинів проти людства, а також презентовано законопроєкт «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо імплементації норм міжнародного кримінального та гуманітарного права» (від 27.12.2019 реєстраційний номер 2689), висловлено пропозиції щодо вдосконалення законопроєкту.

Докладніше: komzakonpr.rada.gov.ua