Експерт НІСД взяв участь в роботі міжнародної конференції «Донбас через 5 років після Мінських угод – уроки для Європейського Союзу»

Поділитися:

22 листопада 2019 року Валерій Кравченко, старший науковий співробітник відділу проблем зовнішньої політики та міжнародної безпеки, взяв участь в роботі міжнародної конференції «Донбас через 5 років після Мінських угод – уроки для Європейського Союзу» у Варшаві. Захід був організований Польським інститутом міжнародних відносин в рамках проєкту ЄС щодо ризиків, пов’язаних зі сферами обмеженої державності та спірного порядку (EU-Limited Statehood and Contested Orders (EU-LISCO)).

Програмою конференції була передбачена публічна сесія «Донбас – 5 років після Мінських угод», на якій своє бачення представили: Олег Ігнатов (Московський центр Карнеги, РФ); Марек Манкішек (Центр східних досліджень, Польща); Андраш Рач (Німецьке товариство зовнішньої політики, ФРН); Ганна Шелест — редакторка Ukraine Analytica, аналітикиня «Української призми». Доповідачі приділили окрему увагу феномену гібридної війни на прикладі українсько-російського конфлікту в контексті безпеки ЄС. Було окреслено значення Мінських угод як базового документа для конфліктного врегулювання, змістовної основи зустрічей "нормандської четвірки".

Валерій Кравченко виступив під час роботи другої панелі, яка була присвячена країнам Східного партнерства ЄС, що мають на своїй території конфлікти, пов’язані зі сферами обмеженої державності та спірного порядку. Презентація на тему «Квазідержавні утворення для проксі-війни Росії: Донбас 2019», в якій була висвітлена поточна ситуація на тимчасово окупованих територіях (демографічна, соціально-економічна, безпекова), а також окреслені загальні риси, підходи плану врегулювання конфлікту, які пропонує Президент України Володимир Зеленський, викликала жвавий інтерес та дискусію. Також із доповідями виступили Даніель Шеліговський, представник Польського інституту міжнародних відносин, та Станіслав Секріеру з Європейського інституту стратегічних досліджень. Крім Донбасу та Криму спікери обговорили інші заморожені конфлікти в регіоні – Придністров’я, Південну Осетію, Абхазію та Нагірний Карабах.