Експерти НІСД Діана Баринова та Віктор Нестеренко провели робочу зустріч з Генеральним консулом Республіки Польща у м. Харкові паном Янушем Яблонським

Поділитися:

Завідувачка відділу досліджень Східного регіону у м. Харкові центру регіональних досліджень НІСД Діана Баринова та головний консультант Віктор Нестеренко провели робочу зустріч з Генеральним консулом Республіки Польща у м. Харкові паном Янушем Яблонським. В ході зустрічі були підсумовані результати співпраці та обговорені питання щодо подальшої взаємодії у сфері сприяння реформуванню місцевого самоврядування та сприяння розвитку сільських територій Східного регіону — Харківської, Полтавської, Сумської областей.

«Досвід Республіки Польща у сфері децентралізації та реформи місцевого самоврядування є дуже корисним для громад України»,- коментує експертка НІСД з питань децентралізації та місцевого розвитку Діана Баринова. Саме на прикладі ефективної діяльності гмін Малопольського та Підкарпацького воєводств Республіки Польща ми спільно з основними стейкхолдерами реформи починали робити перші кроки щодо її реалізації на Харківщині. Аналіз досвіду польських колег на тому етапі дав можливість головам ОТГ Харківщини, які ще не були тоді об’єднаними, а тільки міркували про це, більш впевнено йти вперед та розуміти, чого саме можна досягти маючи більше управлінських функцій та повноважень на рівні громади», — підкреслює пані Баринова.

«Вкрай ефективним інструментом вивчення та передачі досвіду польського місцевого самоврядування були начальні візити представників ОМС Харківщини до своїх польських колег, щорічний Польсько-український Форум місцевого самоврядування, який став майданчиком для спілкування українських та польських представників місцевого самоврядування та бізнесу», — зазначає головний консультант НІСД Віктор Нестеренко.

Разом з Польсько-українською господарчою Палатою за підтримки Генерального Консульства Республіки Польща у 2019 році Харківщину вперше відвідали представники ARMCA – агенції регіонального розвитку Мазовецького воєводства (Варшава) для ознайомлення з можливостями співпраці з українським бізнесом, розташованим на сільських територіях об’єднаних громад.

«Реформа місцевого самоврядування та децентралізація є дуже важливими в контексті розвитку територій України. Саме ця реформа може забезпечити європейський рівень життя та інтеграцію українського суспільства до європейської спільноти, — зазначає Генеральний консул Республіки Польща у м. Харкові Януш Яблонський, — і ми готові продовжувати ділитися досвідом та підтримувати наших українських партнерів у Східних регіонах України в цих процесах, — підкреслив Генеральний консул Республіки Польща у м. Харкові».