Експерти НІСД провели в Ужгороді круглий стіл, присвячений темі подвійного громадянства

Поділитися:

Радниця при дирекції НІСД Світлана Мітряєва та відділ досліджень Західного регіону НІСД в партнерстві з Ужгородським національним університетом, Закарпатською ОДА провели 12.02.2020 в м. Ужгороді круглий стіл на тему «Подвійне (множинне) громадянство: реальний стан, виклики, реакція держави та суспільства».

Захід проводився в контексті практичної реалізації Меморандумів про співпрацю між НІСД та Ужгородським національним університетом (УжНУ), а також між НІСД та Закарпатскою обласною державною адміністрацією (ЗОДА).

Круглий стіл був присвячений аналізу різнобічних аспектів подвійного громадянства, їх ризиків та викликів у світлі реалізації Угоди про Асоціацію між Україною та ЄС, об’єктивних розбіжностей у моделях суверенного розвитку країн-членів ЄС та постреволюційної України, українсько-російського військово-політичного конфлікту.

Участь в роботі круглого столу взяли: представники МЗС України в м. Ужгороді, дипломатичних місій, акредитованих на території Закарпатської області, Народні депутати України, представники органів влади та місцевого самоврядування, експерти, громадськість, ЗМІ та науковці НІСД.

Підкреслюючи важливість унормування кола питань, пов’язаних із подвійним громадянством та внесення відповідних змін до законодавства, народний депутат України Святослав Юраш зазначив: «Ми пройшли Рубікон…законопроєкт, який стосується подвійного громадянства, внесений Президентом України до Парламенту як невідкладний… Це узаконення становища, в якому перебувають наші громадяни по всьому світу».

Розповідаючи про світовий досвід, головний науковий співробітник відділу соціальної стратегії НІСД Олена Малиновська зазначила, що 75 % всіх країн світу допускають або визнають подвійне громадянство. Кількість таких країн зростає – наприклад, з 1 січня 2020 року подвійне громадянство визнане в Норвегії, яка йшла до такого рішення дуже довгий період.

При цьому, світовий досвід показує, що дане питання в різних країнах регулюється по-різному. Є країни (наприклад США), де подвійне громадянство не заборонено, але й не заохочується. Деякі американці мають два паспорти, якщо, наприклад, вони народилися за кордоном або у дитини, яка народилась в США, батьки - іноземці.

Німеччина з 2007 року дозволяє громадянам ЄС, а також Швейцарії, отримати німецьке громадянство та, водночас, зберегти попереднє. Також німецьке законодавство допускає ситуацію, коли біпатрид не може відмовитись від попереднього громадянства (йдеться про біженців).

У дискусії також взяли участь керівники обласної влади (заступниця голови Закарпатської ОДА Ольга Травіна; заступник голови Закарпатської обласної ради), голова спілки дипломатів Ален Панов, директор Центру міжнародної безпеки та євроатлантичної інтеграції Ігор Тодоров, заступник завідувача  відділу досліджень громадянського суспільства  та реінтеграції  НІСД Тетяна Черненко, завідувач кафедри міжнародних економічних відносин УжНУ Володимир Приходько, професор кафедри адміністративного, фінансового та інформаційного права УжНУ Михайло Савчин, директор ПП «Соціологічні дослідження та соціальні експерименти» Олександр Пелін та інші.

Спільним для учасників заходу став висновок про необхідність публічного обговорення законопроєкту з експертним середовищем на рівні прикордонних регіонів для формування відповідних рекомендацій, які можуть бути враховані при остаточному прийнятті документу.