Експерти НІСД виступали модераторами у Літній Академії НАТО «Україна-НАТО: узгоджене партнерство для впевненої інтеграції»

Поділитися:

7-8 серпня 2020 р. співробітники відділу зовнішньої політики центру зовнішньополітичних досліджень Інституту Валерій Кравченко та Олександра Давимука взяли участь у Літній Академії НАТО «Україна-НАТО: узгоджене партнерство для впевненої інтеграції», яка проходила в м. Миколаїв на базі Чорноморського національного університету імені Петра Могили. Організатором проекту виступила ДМГО «Центр міжнародної безпеки» у співпраці з Чорноморським національним університетом імені Петра Могили за фінансової підтримки Центру інформації та документації НАТО в Україні.

Метою Академії стало об’єднання зусиль міжнародних та українських експертів, а також студентської молоді з південних регіонів України задля сприяння спільному розумінню викликів у сфері регіональної безпеки та основних принципів колективної оборони НАТО щодо наслідків гібридної війни Росії проти України та західних держав; розробка практичних рекомендацій стосовно зміцнення євроатлантичної системи безпеки спільними зусиллями як членів Альянсу, так і держав-кандидатів. Заходи в рамках Академії (дискусії та воркшопи) були направлені на відображення проблем регіональної безпеки як для України, так і для західних партнерів; активізацію публічного обговорення питань управління конфліктами та колективної оборони; покращення сприйняття молоддю ролі НАТО у становленні регіональної стабільності.

В якості спікерів під час панельних дискусій для студентів виступили Барбора Маронкова, директор Центру інформації та документації НАТО в Україні; Михайло Самусь, заступник директора Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння (ЦДАКР); Володимир Дубовик, доцент кафедри міжнародних відносин Одеського національного університету імені І.І. Мечникова. Крім того, під час експертної сесії в перший день Академії перед студентами за допомогою відеозв’язку виступили іноземні експерти – Даніель Шеліговський, керівник Програми Східної Європи Польського інституту міжнародних відносин (PISM); Аудріус Скаістіс, почесний член Асоціації товариства атлантичного договору Литви (LATA); Марк Войджер, старший науковий співробітник Центру дипломатії і глобальної взаємодії Пенн Байден (Університет Пенсильванії, США).

Основний акцент у виступах спікерів був зроблений на важливості розвитку партнерських відносин України та НАТО у контексті сучасних викликів регіональному безпековому середовищу. Валерій Кравченко у своєму виступі підкреслив важливість проведення такого роду заходів для молоді, зокрема з південних регіонів України, з метою підвищення їх рівня обізнаності у питаннях євроатлантичної інтеграції України, статусу нашої держави у відносинах з Альянсом, загроз регіональній безпеці, подолання міфів і страхів щодо діяльності НАТО тощо. Барбора Маронкова розповіла учасникам про основні етапи розбудови відносин між Україною та НАТО, акцентуючи увагу на сучасному етапі співробітництва між сторонами: «Після 2014 року Європа перебуває у новому геополітичному середовищі. Україна сьогодні займає надзвичайно важливе місце для забезпечення євроатлантичної безпеки, і в цьому контексті НАТО надає Україні посилену підтримку». Михайло Самусь у рамках свого виступу зосередив увагу на питаннях сучасних загроз безпеці в Чорноморському регіоні: «НАТО має проявити лідерство в Чорноморському регіоні. Мова йде про те, щоб допомогти країнам НАТО, а також Україні та Грузії розбудувати військово-морський потенціал, який дозволить стримувати не пасивно, а активно Росію». Даніель Шеліговський, коментуючи політичний контекст відносин України та НАТО, підкреслив тісну співпрацю України з Північноатлантичним альянсом на сучасному етапі попри те, що країна не є державою-членом НАТО, а також надав рекомендації щодо вдосконалення партнерських інструментів у процесі подальшої євроатлантичної інтеграції України.

Академія проходила в умовах чіткого дотримання норм, встановлених Кабінетом Міністрів України, щодо проведення публічних заходів на період поширення коронавірусної інфекції COVID-19. Учасники Академії були забезпечені санітарними засобами (масками, антисептиками, медичними рукавичками). Заходи відбувалися відповідно до норм соціального дистанціювання.