Експерти НІСД взяли участь у форумі «Порядок денний нового парламенту: діалог громадянського суспільства, бізнесу та влади»

Поділитися:

Головний консультант відділу економічної стратегії та економічної безпеки Тетяна Гейко взяла участь у форумі, організатором якого виступила Національна бізнес-коаліція, що об’єднала 87 бізнес-асоціацій, які представляють понад 40 тис. підприємств з усієї країни.

Під час форуму учасники мали можливість почути бачення інституційних та економічних реформ партії “Слуга народу” та пріоритети українського бізнесу й громадянського суспільства, почути відгуки бізнес-спільноти стосовно необхідних економічних реформ та оцінку прийнятих нещодавно законодавчих актів, що безпосередньо впливають на бізнес-клімат. В останній панелі представили своє бачення економічних та інституційних реформ політичні партії “Голос”, “Європейська солідарність”.

Форум проходив в гарячому обговоренні ТОП-10 пріоритетів бізнесу. Заявлений Кабінетом Міністрів мінімальний рівень зростання ВВП - 5%, є дуже амбітним, зважаючи на те, що відношення державного боргу до ВВП складає 60%, вартість користування запозиченнями 4%, а дефіцит фінансування безпеки і оборони складає 2% ВВП.

Тобто, ситуація потребує дуже швидких дій з боку влади для створення умов для такого зростання. Головними завданнями є поліпшення бізнес-клімату та активізація інвестиційної діяльності. При цьому, мова не тільки про іноземних, а й внутрішніх національних інвесторів. Зниження корупції, ліквідація контрабанди, реалізація заходів для підвищення рейтингу Doing Business дадуть можливість реалізувати швидкий механізм економічного зростання.

Під час форуму учасники обговорили ТОП-10 пріоритетів бізнесу, серед яких запровадження Податкового Кодексу Розвитку, Митного Кодексу України, Податку на виведений капітал, зниження податкового навантаження на фонд оплати праці. Учасники наголошували на необхідності збереження спрощеної системи оподаткування, реформування контролюючих органів, здійсненні інституційної реформи судової системи, запровадженні безпаперових технологій, зміни трудового законодавства, демонополізації ринків тепло- та енергопостачання, детінізації ринку аграрної продукції та оренди землі. Обговорення викликало багато суперечностей і палких дискусій, але всі учасники були єдині в розумінні необхідно розробки чіткої державної політики підтримки підприємництва, зважаючи на те, що воно є головним рушієм економічного зростання, створення робочих місць, формує левову частку ВВП та є головним донором пенсійної системи.

У заході взяли участь: Дмитро Наталуха, голова Комітету Верховної Ради України з питань економічного розвитку, Грігол Катамадзе, президент Асоціації платників податків України, член Наглядової ради Української Ради Бізнесу, Данило Гетманцев, голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики, Галина Третьякова, голова Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, Юлія Клименко, голова партії “Голос”, Ніна Южаніна, член Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики, партія “Європейська солідарність”.