Експерти НІСД взяли участь у міжнародній конференції «Смарт Спеціалізація: діалог для трансформації регіону»

Поділитися:

27-28 листопада 2019 р. експерти НІСД Оксана Собкевич, Анастасія Шевченко, Віталій Русан, Ліна Жураковська взяли участь у міжнародній конференції «Смарт Спеціалізація: діалог для трансформації регіону». Захід організовано Українським інститутом міжнародної політики у партнерстві з Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України для представників влади, бізнесу, науки та громадськості.

На думку фахівців НІСД, вирівнювання галузевих та регіональних диспропорцій промислового виробництва в Україні вимагає сучасних підходів державної економічної політики з поєднанням інструментарію інноваційного, промислового та територіального розвитку. Для цього Україною може бути адаптовано досвід ЄС з упровадження смарт-спеціалізації («розумної» спеціалізації) – підходу, що полягає у виявленні та реалізації унікального для кожного регіону та/або країни потенціалу економічного розвитку, заснованого на його специфічних конкурентних перевагах. Це сприятиме виведенню промисловості з кризового стану, активізації інноваційної компоненти зростання, розвитку нових галузей.

Під час конференції:

  • представлено перші результати та практики пілотних регіонів України;
  • здійснено обмін «ноу-хау» між регіональними драйверами підходу в ЄС та Україні;
  • презентовано національні стратегії ЦОВВ, відповідальних за впровадження підходу в Україні;
  • обговорено кращі практики співпраці бізнесу з науковцями.

Серед учасників конференції були представлені центральні та обласні органи виконавчої влади, представники Генерального директорату Спільного дослідницького центру Європейської комісії, Генерального директорату з питань розвитку регіонів та міст, профільні комітети Верховної Ради, драйвери впровадження Смарт Спеціалізації в регіонах ЄС, обласні ради, місцеве самоврядування, бізнес-спільнота, університети та науково-дослідні установи, експертне середовище.