Експерти НІСД взяли участь у презентації результатів проєкту з медіаграмотності для державних службовців

Поділитися:

28 лютого 2020 року експерти Національного інституту стратегічних досліджень (НІСД) Дмитро Дубов та Анастасія Баровська прийняли участь у презентації результатів проєкту з медіаграмотності для державних службовців, який реалізовувався ГО «Українська фундація безпекових студій».

Як підкреслила голова Фундації Юлія Каздобіна, проєкт охопив майже 500 слухачів – студентів та державних службовців переважно зі сходу та півдня України. Для них було проведено 22 лекційних та практичних занять. Переважна більшість аудиторії проєкту — слухачі Інституту підвищення кваліфікації керівних кадрів державної служби Національної академії державного управління при Президентові України. Лекції також відбулися в Одеському національному університеті імені І.І. Мечникова в Одесі та на базі Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. За результатами проєкту було також підготовлено методичний посібник «Деструктивні впливи та негативні наративи: інструменти виявлення та протидії».

Дмитро Дубов, завідувач відділу інформаційної безпеки та кібербезпеки НІСД, підкреслив, що цей курс є важливою спробою розширити коло учасників програм з медіаграмотності від більш традиційних аудиторій (наприклад школярів та студентів) до більш специфічно професійних, як-от державних службовців. Він підкреслив, що «цей проєкт став для нас  можливістю донести результати наших інститутських досліджень до конкретних цільових аудиторій, які для нас важливі – до державних службовців та студентів».

Він також акцентував увагу і на особливості розробленого освітнього курсу: «Акцент на зв’язку медіаосвіти та протидії операціям впливу. Про це не так часто згадують у контексті посилення медіаграмотності населення, але саме ціленаправлені ворожі операції впливу становлять чи не найбільшу загрозу, коли ми кажемо про комплексне маніпулювання свідомістю громадян та тими особами, що відповідальні за прийняття рішень», — підкреслив експерт.

Крім того, пан Дубов відзначив принципово широке бачення медіаосвіти, якого дотримувались учасники проекту: «Ми відштовхувалися від трьокомпонентної схеми медіаосвіти. В багатьох освітніх проєктах з медіаграмотності основний акцент зроблено на зростанні критичного мислення. Це, безумовно, правильно. Але ми ставили питання більш широко. Неможливо вважати себе медіаграмотним, якщо ви не знаєте, як працює сьогоднішній медіапростір, за якими принципами він діє, як змінилася структура  інформаційного  споживання,  як функціонують соціальні мережі і як саме на нас впливають. Сюди ж ми відносимо і знання про самі операції впливу – що це таке, як це працює, які інструменти використовуються, як це може бути застосовано. Відтак саме це стало першим великим компонентом. Другий – практичні навички аналізу інформації, а третій — базові знання зі створення власного контенту та розуміння того, що таке наратив і чому він може бути небезпечним, коли впроваджується ворогом».

Заступник завідувача відділу інформаційної безпеки та кібербезпеки НІСД Анастасія Баровська, коментуючи причини обрання саме державних службовців та студентів зі східних та південних регіонів в якості цільових аудиторій проєкту, у своєму виступі наголосила: «Державні службовці є однією з ключових аудиторій, чия стійкість до медіавпливів є запорукою ефективної реалізації державної політики, а відтак – поступу держави. Інформаційна сфера розвивається дуже швидко, з’являються нові феномени, такі як deep fakes, що жодних навчальних зусиль не буде забагато. Тим більше, що часто через перевантаження поточною роботою у державних службовців часу на самоосвіту не залишається. Стосовно студентських аудиторій важливо зазначити, що це переважно були майбутні фахівці-міжнародники, соціологи та політологи. Важливість їх стійкості до інформаційних впливів розглядалася нами і в контексті загальної пасіонарності молоді, і в контексті їх подальшої професійної реалізації. А також у більш широкому контексті: коли інформація, яку отримує молодь, часто набуває вторинну аудиторію у вигляді родини».

Докладніше у відео