Експерти НІСД взяли участь у семінарі «Досвід та підходи Латвії у сфері розбудови стійкості»

Поділитися:

15 квітня 2021 року відбувся онлайн-семінар «Досвід та підходи Латвії у сфері розбудови стійкості», організований міністерством оборони Латвії.

Віце-прем’єр-міністр з питань європейської і євроатлантичної інтеграції України О.Стефанишина зазначила важливість для України посилення національної стійкості та поінформувала про прогрес, досягнутій у цій сфері, зокрема щодо розроблення концептуальних документів, висловила вдячність державам Балтії за непохитну підтримку України в умовах агресії з боку Російської Федерації.

Українська сторона була також представлена членами міжвідомчої робочої групи з розбудови національної стійкості та іншими експертами.

З латвійської сторони участь у заході брали віце-прем’єр-міністр, міністр оборони А.Пабрікс, державний секретар міністерства оборони, Я.Гарісонс, директор департаменту кризового управління міністерства оборони В.Ракстінс, представники міністерств та відомств, екстрених служб, бізнесу та неурядових організацій. Представники Латвії поділилися досвідом впровадження комплексної системи національної оборони (comprehensive defence) з використанням підходів “whole-of-society” та розбудови стійкості відповідно до рекомендацій НАТО щодо цивільної готовності.

Було зазначено, що суспільна стійкість та стійкі урядові інституції є одними з основних компонентів та вирішальних факторів для успішного подолання криз будь-якого типу. Наводилися практичні приклади застосування всеохоплюючого підходу до розбудови національної стійкості, зокрема щодо залучення приватного сектора та неурядових організацій до зміцнення систем національної оборони і стійкості, у т.ч. підприємств оборонної промисловості, розпорядників майна тощо.

Зазначалася важливість чіткого розподілу відповідальності між державними і недержавними акторами, у т.ч. на основі укладених угод щодо кооперації. У ході виступів було підкреслено, що представники приватного бізнесу Латвії демонструють високу свідомість і патріотизм щодо їх внеску у забезпечення національної безпеки і стійкості, готові брати на себе частину витрат на проведення відповідних спільних заходів.

Особлива увага приділялася питанням поширення належних знань у сфері цивільного захисту, зокрема, шляхом впровадження спеціальних навчальних програм для молоді, зокрема, у школах.

Була представлена інформація щодо реалізації ризик-орієнтованого підходу до формування галузевих планів у сфері забезпечення безпеки і стійкості, а також організації і проведення у державі процесу оцінювання ризиків у сфері національної безпеки на основі єдиної методології.

Зважаючи на пріоритетність для уряду Латвії заходів із посилення стійкості суспільства та урядових інституцій, обговорювалось значення різних галузей та роль відповідних міністерств і відомств (у т.ч. охорони здоров’я, екстреної медицини, транспорту, агропромисловості тощо) у реалізації спільних заходів у межах комплексної системи національної оборони. Підкреслювалась необхідність визначення критично важливих галузей та підприємств, фінансування яких не повинно припинятися або зменшуватися навіть під час криз. Також наголошувалося на важливості формування підприємствами і організаціями планів на випадок кризових ситуацій з урахуванням забезпечення стійкості ланцюгів постачання.

Латвійські учасники виявили зацікавленість у вивченні досвіду України, набутого після 2014 року під час протистояння російській гібридній агресії, а також продовженні серії семінарів з питань розбудови національної стійкості.

У заході взяли участь експерти відділу проблем стратегічного планування центру безпекових досліджень НІСД Ольга Резнікова, Костянтин Войтовський, Андрій Лепіхов .

 

Зручніше отримувати якісну аналітику в месенджері? Підписуйтеся на наш Telegram-канал: t.me/niss_gov_ua

Фото: freepik.com, НІСД