Експерти НІСД взяли участь в інтерактивній дискусії Open Society Talks «Держава в смартфоні: суспільне благо чи маніпуляція?»

Поділитися:

Експерти НІСД Вячеслав Бараннік та Євгеній Маляревський взяли участь в інтерактивній дискусії Open Society Talks «Держава в смартфоні: суспільне благо чи маніпуляція?», яка відбулась 30 січня 2020 р. у Дніпрі.

Захід був організований Придніпровський регіональним відділенням фонду «Відродження» за підтримки Громадської мережі публічного права та адміністрації UPLAN, Агенції США з міжнародного розвитку (USAID), громадської організації Pact Ukraine.

Обговорення було проведене в рамках трьох секцій:

  • діджиталізація державних сервісів, а які є суспільні потреби?
  • технічна спроможність та організаційна готовність України до e-урядування;
  • цифрова безпека та права людини.

Модератором дискусії виступив Валерій Дрешпак, д. держ. упр., проф. Університету митної справи та фінансів.

Спікерами першої секції виступили Анна Колохіна, директорка Дніпровського центру соціальних досліджень, координатора Мережі UPLAN у Дніпропетровській області та Федір Грищев, член громадської ради при Дніпропетровській ОДА.

Пані Колохіна навела приклади проникнення діджиталізації в суспільство, спираясь на результати досліджень центру соціальних досліджень та інших громадських організацій. Зокрема, 55% населення має смартфони, тобто рівень проникнення цифрових технологій у суспільство є порівняно високим. Проте є проблеми на рівні бюрократії в ОТГ, наприклад під час отримання певної категорії документів, попри функціонування ЦНАП-ів.

Пан Грищев звернув увагу на моральну сторону процесу проникнення діджиталізації у суспільство, зокрема протидії окремих державних службовців впровадженню нових цифрових технологій. Під час дискусії, в якій активну участь взяв головний консультант НІСД Бараннік В.О., були підняті питання щодо проблем в цій сфері, які виникають між суспільством та громадянином – кібербезпеки, законодавчого забезпечення діджиталізації, роль держави в цих процесах. Було підкреслено, що рівень технологічного сприйняття цифрових технологій в Україні є порівняно невеликим в порівнянні з провідними країнами світу. Також було обговорювалося питання щодо необхідності проведення аудиту наявного списку адміністративних послуг в країні.

Спікером другої секції виступив Вадим Гетьман, керівник IT компанії Lunapps. У своєму виступі він звернув увагу на необхідність створення на законодавчому рівні умов, при яких у громадянина була мінімальна необхідність отримання дозвільних документів від держави, коли максимальний обсяг потрібних довідок надавався автоматично. При цьому значної уваги було приділено мотиваційним чинникам діджиталізації.

Спікером третьої секції виступив Роман Сердюк, громадський активіст, експерт мережі UPLAN. Він поставив на обговорення питання щодо меж відмови від діджиталізації окремих категорій населення (наприклад, за реляційною ознакою), і чи не заважає це іншим громадянам. Також було обговорення меж проникнення діджиталізації до особистого простору громадян.

В завершальному слові Голова регіонального відділення фонду «Відродження» В.Романов підкреслив багатоаспектність проблематики діджиталізації, її важливість для Дніпропетровського регіону, який є лідером в цьому процесі в країні за багатьма показниками, та висловив сподівання на продовження розпочатого дискусу в експертному середовищі.