Експерти НІСД взяли участь в українсько-китайському форумі стратегічного партнерства «Один пояс, один шлях»

Поділитися:

130 травня 2017 р. фахівці Національного інституту стратегічних досліджень взяли участь у роботі Українсько-китайського форуму стратегічного партнерства «Один пояс, один шлях», присвячений 25-й річниці встановлення дипломатичних відносин між Україною та КНР, який відбувся у Великому залі Національної академії наук України за участі науковців провідних дослідницьких установ Китаю.

 

Захід було організовано спільними зусиллями Національної академії наук України, Академії суспільних наук КНР, Української асоціації китаєзнавців за підтримки Посольства КНР в Україні та Інституту сходознавства ім. А.Ю. Кримського НАН України.

 

1У роботі форуму взяли участь представники Ради національної безпеки і оборони України, інших органів державної влади, працівники Посольства КНР в Україні, вітчизняні та зарубіжні експерти, українські дипломати, викладачі українських та китайських ВНЗ, представники профільних асоціацій та компаній, які співпрацюють з колегами з КНР, експерти неурядових організацій.

 

В роботі цього заходу взяли участь старший науковий співробітник відділу проблем зовнішньої політики та міжнародної безпеки Гончарук А.З. (тема доповіді – «Актуальні питання українсько-китайських відносин») та головний спеціаліст цього ж відділу Кошовий С.А. (тема доповіді – «Стратегічне партнерство України та Китаю в транспортно-логістичній галузі на Новому Шовковому шляху»).

 

1Головною метою форуму стало обговорення поточного стану та перспектив подальшого розвитку українсько-китайських відносин, аналізу проблемних питань та розробки пропозицій щодо зміцнення відносин стратегічного партнерства між нашими країнами.

 

Експертне обговорення відбулося в рамках трьох пленарних засідань. За результатами обговорення присутні ухвалили резолюцію, яку рекомендували надіслати до Адміністрації Президента України, Ради національної безпеки і оборони України, Кабінету Міністрів України – з метою активізації співпраці по ключовим напрямкам, підвищення ефективності двосторонньої взаємодії та було висловлено сподівання, що ідеї, які були обговорені на форумі, будуть реалізовані у відповідних документах державних органів.

 

Також було презентовано монографію «Китай очима Азії» підготовлену колективом досвідчених українських сходознавців. У ній представлено сприйняття Китаю громадськістю, елітами та засобами масової інформації в окремих країнах Центральної, Східної, Південно-Східної та Південної Азії. Показані складні та різноманітні образи Китаю, а також їхній вплив на контекст взаємодії між країнами та ухвалення тих чи інших політичних рішень.