Експертка НІСД проаналізувала завдання, які постають перед Україною у сфері співробітництва з МВФ та Світовим банком

Поділитися:

З 8 по 14 квітня у Вашингтоні (США) проходили весняні збори Ради Керуючих Групи Світового Банку та МВФ. Центром події були збори Об’єднаного Комітету розвитку та Міжнародних Грошового та Фінансового Комітетів МВФ, на яких обговорювався глобальний прогрес в роботі Групи Світового банку та МВФ. Також відбулася низка семінарів, регіональних брифінгів, прес-конференцій, які фіксувалися на проблемах глобальної економіки, міжнародного розвитку та світових фінансових ринків.

5 квітня був обраний новий Президент Групи Світового банку Девід Мелпас.

Делегацію України на зборах Ради Керуючих Групи Світового Банку та МВФ очолювали керівник НБУ Яків Смолій та Міністр фінансів України Оксана Маркарова, які брали активну участь в обговоренні з МВФ та Світовим банком питань державного боргу та додаткових фінансових інструментів від офіційних кредиторів.

Програма співпраці України з МВФ завершується наприкінці 2019 р. Перед Україною гостро постає питання щодо пошуку дешевих фінансових ресурсів та гарантій особливо у контексті необхідності погашення у найближчі роки значних обсягів запозичень держави. Використання чергової гарантії Світового банку Міністерство фінансів потребує ще у 2019 році. Крім того, необхідно більш активно залучати дешеві ресурси від Світового банку не тільки у вигляді гарантії, а і як інституціональні кредити, так звані «кредити розвитку». Світовий банк також має й інші інструменти, які дають можливість позичальнику отримувати кошти до Державного бюджету країни. Україні необхідно розширити використання додаткових інструментів, які дали б змогу якнайшвидше отримувати дешеві кредитні ресурси від МФО.

Напередодні зборів Урядом України прийнято рішення щодо скорочення частки державного боргу до кінця 2019 року до рівня 50,5 % ВВП та до 41,4 % протягом наступних трьох років. Раніше МВФ спрогнозував рівень державного боргу до ВВП в Україні у 2019 році на рівні 62 % ВВП, у 2020 році – 57,9 %, у 2021 році – 53,8 %, у 2022 – 49,8 %. У 2018 році рівень державного боргу становив 63,9 % від ВВП. Ці зміни мають знайти відображення під час розробки нової Програми співпраці України з МВФ. Аналітики МВФ вважають, що високий рівень боргу заважає державам реагувати на швидкі зміни у світовій економіці.

Колосова В.П., д.е.н., головний консультант відділу зовнішньоекономічної політики Національного інституту стратегічних досліджень