Експертка НІСД взяла участь у дискусії «Бюджетні тренди-2020. Основні фактори впливу на держбюджет та їх наслідки»

Поділитися:

Відбулася третя із серії бюджетних дискусій VoxUkraine.

Вступним вітальним словом захід відкрили виконавчий директор VoxUkraine Ілона Сологуб та програмний директор GIZ Томас Мейєр. Модератором дискусії була лідер проєкту VoxUkraine «Budget WatchDog» Галина Калачова.

Міністр фінансів України (2019-2020 рр.), в.о Міністра фінансів України (2018) Оксана Маркарова серед першочергових питань визначила перегляд макроекономічного прогнозу та внесення змін до Державного бюджету України на 2020 р. Найскладнішою з точки зору оцінки є поведінкова складова людей. На її думку, бюджет вимагає серйозного перегляду як в частині доходів, так і видатків. Вона додала, що чим швидше буде підписана програма з МВФ і отримано все концесійне (пільгове) фінансування, тим стійкішою буде ситуація в публічних фінансах. Дуже багато країн, які не користувалися коштами МВФ, через вплив коронавірусу звертаються за швидким захистом і допомогою для своїх економік.

Перший заступник міністра фінансів Шкураков Василь відзначив, що Міністерство фінансів України тісно співпрацює з Національним банком України, Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України з метою виявлення проблем та викликів, як стоять на порядку денному. Розвиток ситуації із коронавірусом багато змінює у міжнародній логістиці та торговельно-економічних зв’язках, інвестори переорієнтовуються в інші активи. Оновлений макропрогноз буде наданий на наступному тижні. Доповідач висловив думку, що не слід поспішати із переглядом бюджету. Нині важливо визначити строковість тренду. Перший заступник міністра фінансів переконаний:

«Ми маємо планувати бюджет не на один рік. Ми його можемо коригувати, але планувати маємо мінімум на три роки. Бюджетна декларація стане запорукою довіри для Уряду та країни в цілому».

Голова Рахункової палати України Валерій Пацкан у своєму виступі здійснив аналіз проблеми виконання Державного бюджету у 2019 р. та січні-лютому 2020 р. Так за два місяці поточного року видатки загального фонду державного бюджету не проведені більше ніж на 22 млрд грн. Спікер навів дані, що у 2018 р. розпорядниками бюджетних коштів було здійснено 1400 перерозподілів коштів між бюджетними програмами Державного бюджету, а у 2019 р. – 1600, що свідчить про вади бюджетного планування.

Голова підкомітету з питань видатків держбюджету Комітету Верховної Ради України з питань бюджету Леся Забуранна погодилася із попереднім доповідачем і додала, що комітет намагається аналізувати та шукати шляхи оптимізації витрат. Як приклад, вона навела зменшення видатків на реформу державного управління, де вони не показали своєї ефективності.

Фінансовий аналітик групи ICU Михайло Демків надав рекомендацію стимулювати сукупний попит шляхом збільшення видатків внаслідок збільшення дефіциту бюджету. У відповідь О. Маркарова наполягла на важливості бюджетної консолідації.

У широкій дискусії взяли участь: керівниця Центру аналізу публічних фінансів та публічного управління Київської школи економіки Дарина Марчак, заступниця директора Центру економічної стратегії Марія Репко, старша наукова співробітниця відділу економічної стратегії центру економічних і соціальних досліджень НІСД Юлія Касперович та ін. Пропозиції експертки НІСД стосувалися фінансових інструментів підтримки малого та середнього бізнесу, який найбільш ймовірно в першу чергу зазнає негативного впливу охолодження ділової активності.

Захід організовано за підтримки Уряду Німеччини через проєкт «Ефективне управління державними фінансами III», що реалізується Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.