Експертне обговорення на тему «Дипломатичні підсумки 2019». Погляд НІСД

Поділитися:

В Українському кризовому медіа-центрі відбулось експертне обговорення на тему «Дипломатичні підсумки 2019», в якому взяли участь співробітники відділу зовнішньоекономічної політики, відділу проблем зовнішньої політики та міжнародної безпеки та відділу проблем розвитку сектору безпеки.

«Зростання значення економіки в міжнародних відносинах обумовлює потребу економізації дипломатичної діяльності України», - в ході обговорення головний консультант відділу зовнішньоекономічної політики Іван Ус звернув увагу присутніх на необхідність посилення економічної складової дипломатичної діяльності України, а в продовження цієї теми директор міжнародних програм Центру ім. Разумкова Михайло Пашков запитав про доцільність відновлення торговельно-економічних місій України за кордоном. У відповідь Павло Клімкін (Міністр закордонних справ України у 2014-2019 роках) висловив думку, що стара система торгових представництв державних установ за кордоном не відповідає вимогам ринкової економіки та тому їхні функції повинні взяти на себе підприємницькі кола.

Радниця Прем’єр-міністра України з питань зовнішньої політики Світлана Заліщук наголосила на тому, що збільшення економічної складової дипломатії є першочерговим завданням для України. Кабінет Міністрів України залучить Національний інститут стратегічних досліджень для розроблення аналітики економізації дипломатії, на основі якої буде розроблено відповідну стратегію.

НІСД активно працює над розробкою концептуальних основ зовнішньоекономічної політики. Серед іншого, це питанню було розглянуто на першому та другому засіданнях Експертної ради НІСД з питань зовнішньоекономічної політики. Крім того, НІСД співпрацює з Центром міжнародних досліджень Дипломатичної академії України імені Геннадія Удовенка при МЗС в питаннях підготовки Концепції зовнішньої політики (в тому числі її економічної складової).

Окремі елементи цієї концепції також розглянуті в монографії завідувача відділу зовнішньоекономічної політики Олександра Шарова.

Що стосується питання діяльності торговельно-економічних місій України за кордоном, то на думку експертів НІСД вона повинна базуватися на тісній співпраці з державними органами, але організовуватись та управлятись безпосередньо об’єднаннями підприємницьких кіл (союзів, асоціацій, ТПП, тощо). Конкретні пропозиції з цього питання обговорюються експертами НІСД з відповідними зацікавленими установами в робочому порядку

Більш детальна інформація про захід за посиланням.