Круглий стіл "Роль Чорноморсько-Каспійського регіону для європейської і глобальної енергетичної безпеки"

Поділитися:

30 травня 2012 року в Національному інституті стратегічних досліджень 30_05відбулося засідання міжнародного "круглого столу" "Роль Чорноморсько-Каспійського регіону для європейської і глобальної енергетичної безпеки".

Захід підготовлено Національним інститутом стратегічних досліджень спільно з Центром стратегічних досліджень при Президентові Азербайджанської Республіки за сприяння Посольства Азербайджанської Республіки в Україні.

 

Для участі у міжнародному "круглому столі" були запрошені представники органів державної влади України, іноземних дипломатичних установ, акредитованих в Україні, науковці, експерти з питань міжнародного співробітництва та енергетичної безпеки, представники ЗМІ.

 

Список учасників

 

У вступному слові директор Національного інституту стратегічних досліджень Андрій Єрмолаєв30_05_12 подякував учасників міжнародного "круглого столу" за сприяння при підготовці до проведення заходу та зазначив, що сьогодні настав такий час, коли наукові роботи і загальні ініціативи необхідно втілювати у практичні проекти та рішення, пов’язані з довгостроковим співробітництвом України та Азербайджану в енергетичній сфері. На практиці стратегічне партнерство – це унікальна формула, яка передбачає не тільки взаємоповагу, високий рівень довіри та сполучення інтересів, але, у першу чергу, – здатність, бажання та волю формувати спільне майбутнє. Таким загальним майбутнім, зазначив директор НІСД, для держав Чорноморсько-Каспійського регіону є створення єдиної взаємопов’язаної системи безпеки – не тільки енергетичної, але й політичної. Саме в такому масштабі має сенс говорити і про розвиток енергопроектів, і про їх безпеку, і про їх економічну складову, і про їх перспективу.

А. Єрмолаєв констатував також наявність геополітичної нестабільності у регіоні, зауважив щодо значних випробувань, які чекають у майбутньому на шляху досягнення спільної мети.

 

Надзвичайний і Повноважний Посол Азербайджанської Республіки в Україні Ейнулли Ядулли оглу Мадатлі та заступник директора Центра стратегічних досліджень при Президентові Азербайджанської Республіки Гюльшан Пашаєва у своїх виступах зазначили, що Азербайджан надає особливої уваги розширенню та поглибленню співробітництва з Україною, яке має глибоке коріння, цінує підтримку з боку України в питаннях територіальної цілісності Азербайджану, відіграє значну роль у енергопостачанні України. Було відзначено суттєву роль глобальних геополітичних процесів та їх незавершеність для багатьох пострадянських республік, зокрема було вказано, що у Чорноморсько-Каспійському регіоні процес однозначного вибору геополітичних та геоекономічних пріоритетів все ще триває. Було відмічено значну роль регіону у постачанні нафти і газу з басейну Каспійського моря до Європи, суттєве зростання за останнє десятиліття значення цього маршруту як альтернативи близькосхідному та російському джерелам видобутку та шляхам транспортування. Очевидно, що все це має важливе значення як для Європейського Союзу – як з точки зору забезпечення енергетичної безпеки Європи, так і з точки зору економічної безпеки транзитних країн.

 

Виступаючі звернули увагу на те, що енергетика часто стає предметом геополітичних ігор, метою яких є встановлення контролю над транспортними комунікаціями та енергоресурсами Каспійського моря і засобами їх постачання на зовнішні ринки, що, природно, призводить до посилення політичної мотивації при прийнятті рішень, зокрема при виборі маршрутів прокладання трубопроводів. З одного боку, унікальне співвідношення геостратегічного розташування і наявності значних ресурсів газу та нафти в Азербайджані обумовили довгостроковий інтерес з боку провідних світових та регіональних акторів, а з іншого боку – поставило перед молодою незалежною державою складну задачу визначення власних геополітичних та геоекономічних пріоритетів.

Було відзначено, що Азербайджан при побудові взаємовідносин з іншими країнами віддає перевагу економічній складовій та зведенню політизації відносин до мінімального рівня задля забезпечення врахування інтересів усіх сторін. Було висловлено сподівання, що подальша співпраця України та Азербайджану і надалі ґрунтуватиметься на прагненні до балансу національних інтересів наших країн у контексті забезпечення європейської й глобальної енергетичної безпеки, вироблення механізмів взаємовигідного співробітництва між зацікавленими сторонами.

Робота круглого столу відбувалася у рамках двох сесій, присвячених питанням:

1. Баланс національних інтересів як основа безпеки в Чорноморсько-Каспійському регіоні:

- досягнення балансу національних інтересів країн чорноморського басейну в контексті регіональної, європейської та глобальної енергетичної безпеки;

- аналіз ефективності чинних двох- та багатосторонніх угод, підписаних між країнами регіону в енергетичній сфері;

- необхідність розробки ефективних гнучких механізмів взаємовигідного співробітництва між заінтересованими сторонами у зв’язку із зміною геополітичної та економічної ситуації в регіоні;

 

2. Енерготранспортні коридори в Чорноморсько-Каспійському регіоні:

- зростання ролі Чорноморсько-Каспійського регіону в сфері видобутку і транзиту енергетичних ресурсів;

- політичні та економічні аспекти розвитку енерготранспортних коридорів у регіоні.

 

Заступник директора НІСД Олександр Литвиненко у своєму виступі відмітив, що Національний інститут стратегічних досліджень продовжує дослідження проблем забезпечення безпеки у Каспійсько-Чорноморському регіоні. У найближчій та довгостроковій перспективі проблема забезпеченості ресурсами, зокрема енергетичними, буде визначальною при формуванні стратегій розвитку, що обумовлюється вичерпанням традиційних ресурсів нафти і газу на фоні зростання потреб світової економіки у споживанні енергоносіїв, проблем у ядерній енергетиці, спричинених аварією на японській АЕС "Фукусіма", а також посиленням нестабільності у ключових нафтодобувних регіонах світу.

Надійне безперебійне постачання енергоресурсів можливе тільки за умови диверсифікації шляхів їх постачання. Найважливішу роль у даному питанні може і має відіграти Чорноморсько-каспійський регіон, де зосереджені значні запаси енергоресурсів і пролягають альтернативні маршрути постачання цих ресурсів у ЄС. Тому саме енергетична проблематика є ключовою для даного регіону.

В результаті формування системи джерел видобутку і маршрутів постачання, відповідних взаємовідносин регіон набуває цілісності, економічною базою якої стають саме енергоносії та маршрути їх постачання. Цей позитивний процес об’єднує народи і країни з різним культурним та історичним досвідом, з різними традиціями та можливостями, в надії створити в результаті такої синергії нові шляхи для розвитку.

З іншого боку, саме енергетична база єдності регіонів формує велику кількість викликів, небезпек та загроз для стабільності та безпеки нашого простору. Саме енергетична складова приваблює інтерес до регіону з боку великих позарегіональних гравців, сприяє підживленню "заморожених" конфліктів, стимулює виникнення нових конфліктів як певних важелів контролю та впливу на ситуацію.

Розуміння цих викликів і загроз обумовлює необхідність більш чіткого усвідомлення позицій усіх зацікавлених сторін, формування загального взаємодоповнюючого погляду на формування ситуації у регіоні, концептуальних підходів до існуючих проблем безпеки, ключовою з яких є, безумовно, проблеми енергетичної безпеки.

У цьому контексті особливої уваги необхідно приділити формуванню і діяльності регіональних міжнародних організацій та двосторонньому міждержавному співробітництву. Будувати взаємовідносини між країнами у Каспійсько-Чорноморському регіоні пропонується на основі рівноправного взаємовигідного партнерства як основи безпеки – будувати взаємовідносини на основі балансів інтересів, на повазі інтересів один одного, а не на домінуванні одного чи двох гравців у цьому регіоні. Саме кооперативний характер безпеки є принципово цікавою можливістю для регіону, і тільки на цій основі можливе досягнення довгострокової стратегічної стабільності та безпеки в інтересах не тільки народів та країн регіону, але й для всієї Європи, всієї Євразії у цілому.

 

Значний інтерес учасників "круглого столу" викликали виступи, присвячені можливим підходам та перспективам вирішення проблемних питань, пов’язаних, зокрема, з визначенням правового статусу Каспійського моря та його значенням для регіональної безпеки (виступ провідного наукового співробітника відділу аналізу зовнішньої політики Центра стратегічних досліджень при Президентові Азербайджанської Республіки Камала Макілі-Алієва), ролі ГУАМ у здійсненні перспективних енергетичних проектів в Чорноморсько-каспійському регіоні (виступ Генерального секретаря Організації за демократію і економічний розвиток – ГУАМ Валерія Чечелашвілі), викликам і можливостям українсько-азербайджанського співробітництва в енергетичній сфері (виступ директора енергетичних програм Центру "НОМОС" Михайла Гончара), освоєнню енергетичних ресурсів регіону Каспійського моря та їх роллю у забезпеченні енергетичної безпеки причорноморських країн (виступ завідувача відділом аналізу зовнішньої політики Центра стратегічних досліджень при Президентові Азербайджанської Республіки Ровшана Ібрагімова), диверсифікації джерел енергії та шляхів енергопоставок в Україну (виступ директора департаменту міжнародного співробітництва Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами України Ігоря Жовкви) та інші.

 

Після підбиття підсумків міжнародного "круглого столу" та заключної промови директора Національного інституту стратегічних досліджень А. Єрмолаєва відбулася урочиста церемонія підписання Меморандуму про взаєморозуміння і співробітництво між Національним інститутом стратегічних досліджень при Президентові України та Центром стратегічних досліджень при Президентові Азербайджанської Республіки.