Круглий стіл "Зовнішня політика України: нові завдання і пріоритети"

Поділитися:

29 листопада 2011 р. в Національному інституті стратегічних досліджень відбулося засідання «круглого столу» на тему: «Зовнішня політика України: нові завдання і пріоритети».

У заході взяли участь посадові особи органів державної влади, експерти, представники наукових організацій та дипломатичних установ.

 

UchastЗасідання відкрив директор Національного інституту стратегічних досліджень А.В. Єрмолаєв, який наголосив на необхідності підвищення ефективності зовнішньої політики держави як відповіді на появу нових глобальних викликів і загроз. Такий підхід знайшов відображення у щорічному посланні Президента України до Верховної Ради України, а також у розробленому Національним інститутом стратегічних досліджень проекті нової редакції Стратегії національної безпеки України. Було підкреслено, що розвиваючи різновекторні напрямки стратегічного партнерства, Україна обрала для себе домінуючим вектором свідоме входження до європейської спільноти. Також були визначені основні ризики у сфері зовнішньополітичної діяльності України на сучасному етапі. Наприкінці свого виступу А.В. Єрмолаєв запросив до обговорення підготовлених співробітниками Інституту аналітичних матеріалів «Концептуальні засади зовнішньополітичної стратегії України» та «Стратегічне партнерство України».

 

UchastРадник при дирекції Національного інституту стратегічних досліджень Б.О. Парахонський виступив з презентацією аналітичної доповіді  «Концептуальні засади зовнішньополітичної стратегії України». Зокрема, він зазначив, що за всі роки незалежності Україна не мала документу, який би недвозначно і збалансовано окреслював стратегічну перспективу у сфері зовнішньої політики. Підготовлений матеріал являє собою основу, яка могла б бути використана при подальшій підготовці зовнішньополітичної стратегії України. Б.О.Парахонський також наголосив, що ключовим завданням при його підготовці було визначення оптимальної моделі розвитку України в умовах глобалізації, запропонувавши формувати багатовимірну зовнішню політику, що має динамічний характер і передбачає поєднання різних аспектів міжнародної взаємодії.

 

Головний науковий співробітник відділу глобалістики та безпекових стратегій НІСД Г.М. Яворська виступила з презентацією аналітичного матеріалу «Стратегічне партнерство України». В презентації було охарактеризовано геополітичні умови реалізації зовнішньої політики України, а також виклики і загрози для країни в умовах глобалізації.

 

Директор Інституту політичного аналізу і міжнародних досліджень С.В. Толстов відзначив важливість та актуальність розробки представлених на обговорення  концептуальних документів, оскільки їх існування на офіційному рівні робить зовнішню політику держави більш прозорою та передбачуваною. Також було зауважено, що важливим завданням в процесі формування зовнішньої політики є винайдення оптимального балансу між цілями держави та її зобов’язаннями на міжнародній арені.

 

Надзвичайний і Повноважний Посол України А.І. Веселовський підкреслив важливість того, щоб обговорювані документи дістали практичної реалізації. З цією метою він закликав опрацювати механізми визначення реальних пріоритетів держави на міжнародній арені з урахуванням її внутрішнього та зовнішнього становища, національних інтересів тощо. А.І. Веселовський зазначив також, що стратегічне партнерство у міждержавних відносинах може будуватися виключно на паритетних засадах.

 

UchastЗавідувач кафедри гуманітарних дисциплін Київського університету права НАНУ О.В. Потєхін запропоновував вдосконалити прогнозну складову документів шляхом визначення декількох сценаріїв перспективного розвитку ситуації у зовнішньополітичній сфері та, спираючись на них, розробити рекомендації щодо можливих коректив тактики ведення зовнішньополітичного курсу держави.

 

Завідувач кафедри Дипломатичної академії при МЗС України С.О. Шергін відзначив, що представлені аналітичні матеріали відповідають усім критеріям підготовки документів концептуального характеру. У той же час, на його думку, оцінка очікуваних результатів співпраці України з КНР, що міститься у них, є дещо завищеною.

 

Президент Центру близькосхідних досліджень О.В. Богомолов високо оцінив обидва запропоновані до розгляду документи, зауваживши, що вибір євроінтеграційного виміру зовнішньої політики як пріоритетного для України є об’єктивним. Він, водночас, наголосив на важливості чіткого формулювання засад зовнішньополітичного курсу.

 

Заступник директора Департаменту політики та безпеки Міністерства закордонних справ України О.С. Макеєв зазначив, що підготовлені співробітниками Інституту аналітичні матеріали є важливим підґрунтям для  подальшої роботи МЗС щодо розробки Стратегії зовнішньої політики України.

 

UchastАташе з питань оборони посольства Румунії в Україні Мірча Джугуреяну звернув увагу на особливості викладення в матеріалах окремих проблемних питань українсько-румунських відносин, наголосив на доцільності доповнити «Концептуальні засади…» тематикою прикордонного співробітництва.

 

В обговоренні аналітичних матеріалів «Концептуальні засади зовнішньополітичної стратегії України» та «Стратегічне партнерство України» також взяли участь радники директора НІСД А.Ф. Гуцал і В.С. Лупацій, заступник керівника управління – завідувач відділу Головного управління з питань міжнародних відносин Адміністрації Президента України О.Р. Луцкевич, доцент кафедри Дипломатичної академії при МЗС України О.С. Полторацький,  завідувач відділу зовнішньої політики НІСД А.З. Гончарук тощо.

 

Підбиваючи підсумки засідання “круглого столу”, заступник директора Національного інституту стратегічних досліджень О.В. Литвиненко подякував авторів за якісно підготовлені аналітичні матеріали, а всіх присутніх - за конструктивну і фахову дискусію.