«Місцеві вибори 2020: уроки для єдності та стійкості країни»: експертки НІСД взяли участь у відкритому обговоренні підсумків місцевих виборів та їх впливу на єдність і стійкість країни

Поділитися:

29 жовтня у відкритому обговоренні щодо підсумків місцевих виборів та їх впливу на єдність і стійкість країни Національної платформи «Діалог про мир та безпечну реінтеграцію» взяли участь керівниця центру суспільних досліджень Юлія Тищенко, завідувачка відділу розвитку політичної системи центру суспільних досліджень Ірина Павленко та Діана Баринова, експертка з децентралізації та місцевого розвитку НІСД (Харків).

Під час дискусії обговорювалися питання:

  1. Якими були основні тренди та виклики виборчої кампанії 2020 з огляду на соціальну згуртованість, суспільну стійкість та національну єдність?
  2. Інформаційні приводи та повідомлення виборчої кампанії: чи були вони націлені на зміцнення національної єдності країни, соціальної згуртованості, а також на збалансований та інклюзивний місцевий розвиток?
  3. Яка роль ключових акторів виборчої кампанії (партії, бізнес-групи, парламентські фракції, регіональні партії та ін.) з точки зору просування питань соціальної згуртованості в ході виборчої кампанії 2020?
  4. Які ключові уроки можна винести з цьогорічних виборчих перегонів на майбутнє?
  5. Як результати виборів вплинуть на реінтеграцію, національну єдність, стійкість та сталий розвиток країни?
  6. Що потрібно зробити політичному керівництву в центрі та на місцях для посилення національної єдності та соціальної згуртованості?

Пані Тищенко у своєму виступі проаналізувала нові умови, в яких проводилася виборча кампанія 2020. Це – нове виборче законодавство, зміни в адміністративно-територіальному устрої та вплив реформи децентралізації. Експертка оцінила ризики партизації ОТГ, де раніше вибори відбувалися за мажоритарною системою. Йшлося про неготовність партій до діяльності в таких ОТГ та можливість посиленого впливу на процеси в ОТГ з боку обласних осередків, які подекуди не враховують саме місцеві потреби громад. Одним з наслідків «посиленої» партизації – є можливість зміщення фокусу представників органів місцевого самоврядування з питань місцевого розвитку на суто політичні (й конфліктні) питання історичної пам’яті, мовну політику.

Пані Павленко у своєму виступі, зокрема, зазначила, що запровадження майже повсюдно пропорційної системи виборів насправді сприяє витісненню невеликих політичних партій з політичного поля та концентрації голосів виборців навколо великих партійних проєктів. Не дивлячись на поширену сьогодні думку про те, що регіональні партії на цьогорічних перегонах перемогли, порівняльний аналіз із результатами попередній виборчих кампаній до місцевих органів влади показує, що частка представництва парламентських політичних партій в місцевих радах депутатів по країні в цілому не зменшилася. Число регіональних партій, які отримали представництво, не дивлячись на окремі виключення (як, наприклад, у Харкові), в цілому по країні падає. Натомість новацією виборів 2020 р. стало посилення ролі окремих позапарламентських партій, які отримали досить непогане представництво у багатьох регіонах України. Деякі з цих партійних проєктів мають перспективу з часом потрапити до ВР України, створивши таким чином більш позитивну практику оновлення політичної еліти країни.

«Ці позапарламентські партії створюватимуть певний тиск на центральну владу вимагаючи продовження реформи децентралізації, – додала Ірина Павленко – проте її продовження (а саме перехід до останнього, конституційного етапу яким, зокрема, передбачатиметься надання місцевим радам депутатів права утворювати виконавчі комітети) має відбуватися з урахуванням усіх особливостей майбутніх взаємовідносин Центру та регіонів та ризиків воєнного часу зі збереження єдності та управлінської ефективності. Якщо вже реформа децентралізації продовжуватиметься у цьому напрямку, то необхідно передбачити систему стримувань і противаг, у тому числі – в частині повноважень (умовно кажучи) «префектів».

Діана Баринова розповіла про особливості виборчої кампанії у Харківській області відзначив, зокрема, збільшення числа жінок, обраних главами ОТГ з 1 до 7. А також, про необхідні заходи із забезпечення «безпечної децентралізації».

Фото: freepik.com

Докладніше у відео: 

Перша частина (англомовна версія) https://bit.ly/38iO871
Друга частина (англомовна версія) https://bit.ly/366ZCrt