Міжнародна конференція "Трансформація національних концепцій безпеки як відповідь на нові глобальні та регіональні виклики та загрози: досвід України та НАТО"

Поділитися:

Uchast19 вересня 2012 р. у конференц-залі Національного інституту стратегічних досліджень відбулася міжнародна конференція «Трансформація національних концепцій безпеки як відповідь на нові глобальні та регіональні виклики та загрози: досвід України та НАТО», організована Інститутом спільно із Офісом зв’язку НАТО в Україні.

 

На міжнародній конференції було присутнє широке коло експертів, які представляють основні українські установи, що опікуються безпековою проблематикою, а саме Адміністрацію Президента, Апарат Ради національної безпеки і оборони, міністерства закордонних справ, оборони, внутрішніх справ, надзвичайних ситуацій,  Службу безпеки, Генеральний штаб ЗС України; а також неурядові організації – аналітичні та дослідницькі центри. У заході також взяли участь представники штаб-квартири НАТО, глави дипломатичних представництв країн-членів Альянсу, іноземні дипломати.

 

Список учасників конференції.

 

UchastДо учасників міжнародної конференції з вітальними промовами звернулися директор Національного інституту стратегічних досліджень А. Єрмолаєв та директор Офісу зв’язку НАТО в Україні М. Кожіел.

 

 Виконуюча обов’язки заступника директора Національного інституту стратегічних досліджень О. Маркєєва виступила з доповіддю «Стратегія національної безпеки України:  Основні політичні напрямки та рішення». Заступник директора департаменту та стратегічного планування Міністерства оборони України В. Павленко презентував нову редакцію Воєнної доктрини України.

 

Програма конференції.

 

У зазначених доповідях було детально проаналізовано нові редакції Стратегії національної безпеки України та Воєнної доктрини України, визначено основні відмінності від попередніх редакцій цих документів, а також наголошено на нових підходах до реалізації цих основоположних документів.

 

Під час обговорення також виступили заступник генерального директора Центру економічних і політичних досліджень ім. О. Разумкова В. Чалий, радник Голови Служби безпеки України О. Бєлов, посол з особливих доручень Міністерства закордонних справ України А. Веселовський, експерт-оглядач А. Міхненко. Було висловлено конкретні пропозиції та зауваження щодо підвищення ефективності заходів по виконанню Стратегії національної безпеки України та воєнної доктрини України.

 

Найбільшу увагу учасники конференції приділили питанню ефективної імплементації цих програмних документів, у тому числі з урахуванням відповідного міжнародного досвіду.

 

В обговоренні виступили провідний науковий співробітник центру воєнно-стратегічних досліджень Національного університету оборони України В. Бочарніков, заступник керівника департаменту Апарату Ради національної безпеки і оборони України О. Гнатцов, заступник завідувача відділу Національного інституту стратегічних досліджень В. Гірич.

 

Представник Центру демократичного контролю над збройними силами (м. Женева) Т. Тагарев, начальник відділу у справах оборонного співробітництва Посольства США Т. Рушхофф, завідувач відділу Бюро національної безпеки Польщі Е. Мазур-Цієслік, британський цивільний радник з питань оборони при Міністерстві оборони України Ж. Девіс, французький військовий радник при Міністерстві оборони та Генеральному штабі Збройних сил України Ж.-Л. Делет детально розповіли про досвід імплементації стратегічних програмних документів в європейських країнах та наголосили на необхідності продовження міжнародної співпраці у цьому напрямку.

 

За результатами роботи були прийняті рекомендації учасників міжнародної конференції.