На Харківщині триває робота щодо підготовки Стратегії розвитку області до 2027 року

Поділитися:

15 січня завідувачка відділу досліджень Східного регіону в м. Харкові Центру регіональних досліджень НІСД Діана Баринова та головний консультант відділу Віктор Нестеренко працювали у складі декількох підгруп робочої групи щодо підготовки Стратегії розвитку Харківської області до 2027 року. Експерти долучилися до роботи в таких напрямах : «Збалансований розвиток громад на засадах децентралізації», «Розвиток агропромислового комплексу та виробництво продуктів харчування», «Розвиток міжнародних зв’язків та територіального маркетингу».

«Харківщина має величезний потенціал розвитку. Як людина, яка з самого початку підтримувала та активно займалася впровадженням реформи місцевого самоврядування та децентралізації в області, вважаю, що дуже важливо забезпечити синергію та поєднання напрямів, які б дали поштовх насамперед для розвитку сільських територій, які або вже є об’єднаними громадами, або зовсім скоро ними стануть після об’єднання зверху», — зазначила у своєму виступі на засіданні, присвяченому розвитку агропромислового комплексу та виробництву продуктів харчування, Діана Баринова. — Сьогодні саме ці території є найбільш вразливими. Останнім часом в сільській місцевості швидко скорочується населення та мігрує до великих міст України та до інших країн у пошуках роботи і кращих умов життя. Отже, розглядаючи перспективи розвитку області, ми маємо знайти інструменти для вирішення даних питань. Серед важливих напрямів, вважаю, слід виділити наступне:

  • сприяння створенню сільськогосподарських обслуговуючих різнопрофільних кооперативів, зокрема на засадах державно-приватного партнерства, де ключовим партнером може стати орган місцевого самоврядування – ради об’єднаних територіальних громад, які зацікавлені у розвитку бізнесу на своїх територіях;
  • підтримка створення малих підприємств з переробки сільськогосподарської продукції для забезпечення збільшення ланцюгів доданої вартості;
  • запуск ефективної роботи обласної сільськогосподарської дорадчої служби, спрямованої на консультаційну підтримку аграрного сектору;
  • сприяння самозайнятості сільського населення через впровадження обласної програми «Сімейна ферма», в рамках якої сім’ї в сільській місцевості можуть отримати пільговий кредит на повний запуск сімейної ферми та підтримку її подальшої діяльності, зокрема системний збут її продукції.

Також важливо проінвентаризувати всі наявні перспективні наукові розробки у сфері біотехнологій, та знайти партнерів для їх опрацювання. Для нас є важливим викликом поєднати значний науковий потенціал провідних установ з реальним досвідом підприємців.

Особливу увагу, на мою думку, варто приділити вивченню провідного європейського досвіду господарювання та отримання доданої вартості в аграрній сфері у найближчих сусідів, наприклад, Республіки Польща. Це також є дуже важливим в контексті сприяння зміни свідомості сільських мешканців, яка дуже пов’язана з радянським минулим», — підкреслила експертка.

Під час свого виступу в ході засідання підгрупи «Збалансований розвиток громад на засадах децентралізації» головний консультант Віктор Нестеренко підкреслив, що на Харківщині вже створено 24 ОТГ. Згідно з Перспективним планом, їх в області планується близько 55. Зараз завершується робота щодо остаточної редакції даного документу.

«Більшість створених ОТГ вже мають відповідні стратегії розвитку до 2027 року, отже, маємо врахувати ці сплановані напрями розвитку даних територій, які визначені їх мешканцями. Бо успіх регіону складається із успішних стратегій розвитку громад і навпаки», — зазначив Віктор Нестеренко.

Нагадаємо, що робота щодо підготовки Стратегії розвитку Харківської області до 2027 року опрацьовується в 17 підгрупах з різних напрямів, враховуючи напрацювання щодо смарт-спеціалізації та консультації європейських експертів.