Національний інститут стратегічних досліджень провів зустріч з представниками проєкту «Запобігання закордонному втручанню у вибори в Україні у 2019 р» Трансатлантичної комісії з питань доброчесності виборів

Поділитися:

25 вересня 2019 року Національний інститут стратегічних досліджень провів зустріч з представниками проєкту «Запобігання закордонному втручанню у вибори в Україні у 2019 р.» Трансатлантичної комісії з питань доброчесності виборів, яка є складовою фундації «Альянс Демократій».

У зустрічі взяли участь: заступниця директора НІСД Гелена Саврук, завідувачка відділу розвитку політичної системи Ірина Павленко, завідувачка відділу етнонаціональних досліджень, реінтеграції та розвитку громадянського суспільства Юлія Тищенко, заступник завідувача відділу розвитку політичної системи Олександр Даниляк, головний консультант відділу розвитку політичної системи Гліб Макаров, заступниця завідувача відділу етнонаціональних досліджень, реінтеграції та розвитку громадянського суспільства Юлія Каплан.

На зустрічі представник «Альянсу демократій» та координатор проєкту Гаррі Неделько та аналітик даних проєкту Гарет Хем презентували дослідження «Моніторинг іноземного втручання в українські вибори».

Описуючи методологію дослідження, Гарет Хем відзначив, що аналіз публічних бесід в Інтернеті та соціальних мережах, які відповідають ключовим словам або комбінаціям ключових слів, відбувався шляхом ідентифікації та фіксації за допомогою інструменту соціального спостереження. У ході дослідження були проаналізовані великі бази даних на різних мовах та виявлені шляхи розповсюдження через соціальні мережі дезінформації (у тому числі цілеспрямовано – організованими групами або так званими «людьми-мостами» між різними кластерами користувачів).

У дослідженні було класифіковано веб-сайти та соціальні мережі за трьома ієрархічними категоріями:

  1. Повністю відкриті сайти — тобто, більшість новин, блоги та форуми, Twitter.
  2. Відкриті для користувача, але не «оброблювані» програмним забезпеченням — наприклад, Facebook, Instagram, VK.
  3. Закриті для користувачів без доступу ресурси — приватні сторінки у Facebook, FB Messenger, WhatsApp, Telegram chat, Discord.

Для кожного суб’єкта в мережі аналізувався вміст на предмет української тематики для визначення місця розташування суб’єкта в системі соціальних взаємозв’язків та на предмет виявлення скоординованої ботової мережі.

Гелена Саврук та інші співробітники Інституту висловили вдячність за презентовані результати дослідження та запропонували продовжити співробітництво. Обидві сторони виразили зацікавленість у спільній розробці конкретних пропозицій з запобігання втручанню у вибори через розповсюдження дезінформації як важливої складової забезпечення безпеки виборчого процесу в Україні.