Національний інститут стратегічних досліджень виступив співорганізатором Академії НАТО

Поділитися:

Національний інститут стратегічних досліджень при Президентові України виступив співорганізатором Академії НАТО «Встановлення довіри для України: досвід НАТО у примиренні через інформування та діалог», яка відбулася 8-9 грудня 2016 р. у м. Вінниця на базі Донецького національного університету імені Василя Стуса. Крім НІСД організаторами заходу стала громадська організація «Центр міжнародної безпеки» у співпраці з Донецьким національним університетом імені Василя Стуса за фінансової підтримки Центру інформації та документації НАТО в Києві.

 

В заході взяли участь представники дипломатичних установ, визнані вітчизняні експерти в сфері міжнародних відносин та безпекової політики, студенти та аспіранти провідних вищих навчальних закладів з різних регіонів України.

 

Урочисте відкриття заходу відбулося 8 грудня 2016 р. у приміщенні Вінницької обласної універсальної наукової бібліотеки ім. К.А. Тімірязєва. З вітальним словом до учасників Академії звернувся заступник директора НІСД Костянтин Кононенко. З доповідями виступили: асоційований науковий співробітник (і колишній керівник) Програми з проблем Росії та Євразії Королівського інституту міжнародних відносин «Chatham House» Джеймс Шерр, заступник посла США в Україні Джордж Кент, директор Центру геополітичних досліджень Чорноморського регіону (м. Тбілісі, Грузія) Ніка Чітадзе та інші. Національний інститут стратегічних досліджень представляли старші наукові співробітники відділу проблем зовнішньої політики та міжнародної безпеки Валерій Кравченко та Андрій Каракуц, а також завідувач сектору міжнародного співробітництва та протокольних заходів Світлана Гуцал. Слухачами заходу стали понад 70 студентів зі всіх регіонів України.

 

Академію було присвячено експертному та молодіжному обговоренню досвіду НАТО щодо врегулювання конфліктів, примирення і побудови миру, включаючи інформаційні інструменти та міжлюдські комунікації. Головною метою заходу було об’єднання зусиль міжнародних та українських експертів, а також молоді задля започаткування широкої дискусії та вироблення якісно нових підходів до вирішення конфлікту в Донбасі на основі встановлення суспільної довіри із урахуванням людського фактору.

 

В ході пленарних засідань і практичних семінарів обговорювалися основні принципи регіональної стратегії безпеки після української кризи 2014 р., були розроблені практичні рекомендації для врегулювання конфліктів та активізації процесу примирення на Сході України.

 

12