«Найкращий сценарій – Україна і Грузія вступають до НАТО після комплексних реформ у рамках ПДЧ» - директор НІСД взяв участь у дискусії з експертною Групою високого рівня НАТО

Поділитися:

8 вересня 2020 р. Перша заступниця Міністра закордонних справ України Еміне Джапарова та директор Національного інституту стратегічних досліджень Олександр Литвиненко взяли участь у консультаціях Групи експертів НАТО високого рівня з Україною і Грузією, яка відбулась в рамках аналітичного процесу щодо посилення політичного виміру Альянсу (NATO reflection process). Грузинську сторону представили перший заступник міністра закордонних справ Вахтанг Махароблішвілі та керівник апарату Ради національної безпеки Кахабер Кемоклідзе. Захід пройшов у форматі відео-конференції.

Учасники заходу, зокрема, обговорили наступні питання:

  • бачення російського пливу у Чорноморському регіоні до 2030 р. та можлива відповідь НАТО;
  • плани України і Грузії щодо розвитку відносин з НАТО;
  • зростання ролі Китаю у Чорноморському регіоні;
  • посилення стійкості до зростаючих гібридних загроз.

Бачення Національного інституту стратегічних досліджень щодо цих питань представлено у презентації

Презентація англійською

Довідково: У грудні 2019 року лідери країн-членів НАТО закликали Генерального секретаря НАТО розпочати аналітичний процес щодо посилення політичного виміру Альянсу. З цією метою було створено Групу з десяти експертів на чолі із американцем Вессом Мітчеллом, заступником голови правління Центру аналізу європейської політики та Томасом де Мейзьєр, колишнім міністром внутрішніх справ та міністром оборони Німеччини. Група розпочала відповідні консультації з країнами-членами та партнерами НАТО, фахівцями з питань євроатлантичної безпеки та лідерами думок. Генеральний секретар представить розроблені експертами рекомендації на розгляд лідерів країн-членів НАТО під час їхньої зустрічі у 2021 році.