НІСД виступив співорганізатором міжнародної наукової конференції «Геоекономічні виклики для країн G7»

Поділитися:

3 жовтня 2019 року в приміщенні ДУ «Інститут економіки та прогнозування» НАН України відбулась міжнародна наукова конференція «Геоекономічні виклики для країн G7», співорганізаторами якої виступили сектор міжнародних фінансових досліджень ДУ «Інститут економіки та прогнозування» НАН України та відділ зовнішньоекономічної політики Національного інституту стратегічних досліджень.

Програма конференції

На цій міжнародній конференції основними тематичними напрямами стали:

  • Вільна торгівля чи протекціонізм?;
  • Пастка «BREXIT» для Великої Британії;
  • Вплив країн АСЕАН на G7
  • Сучасні валютно-фінансові, інвестиційні виклики для G7;
  • Хто стане двадцять восьмим членом ЄС?

На початку міжнародної конференції виступили директори обох інститутів – організаторів цієї конференції Валерій Геєць та Олександр Литвиненко. Згодом учасники заслухали доповіді основних спікерів: заступника директора ДУ «Інститут економіки та прогнозування» НАН України Сергія Корабліна «G7: економічні виклики та глобальний порядок денного» та заступника директора Національного інституту стратегічних досліджень Ярослава Жаліло «Щодо новітніх чинників формування геоекономічних пріоритетів».

Після чого модератори конференції, завідувач сектору міжнародних фінансових досліджень ДУ «Інститут економіки та прогнозування» НАН України Олена Борзенко та завідувач відділу зовнішньоекономічної політики Національного інституту стратегічних досліджень Олександр Шаров, встановивши регламент засідання, надали слово для виступів всім охочим, а також самі виступили зі своїми доповідями. Так, Олександр Шаров виступив із доповіддю «BREXIT» – плюси та мінуси для глобальної геоекономіки»

Попри те, що основною темою міжнародної конференції були виклики для країн G7, майже кожний доповідач звертав увагу на зростання ролі Китаю у світі та стосунки з ним країн, що входять до G7. Зокрема про це було сказано у виступах наукового консультанта з економічних питань Українського центру економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумкова Володимира Сіденко, голови Ради Українського кредитно-банківського союзу Бориса Соболєва та головного консультанта відділу зовнішньоекономічної політики Національного інституту стратегічних досліджень Івана Уса.

У підсумку цієї міжнародної конференції Ярослав Жаліло та Сергій Кораблін зазначили, що значна кількість думок, які пролунали у виступах учасників, свідчить про значний рівень зацікавленості у вітчизняних наукових колах до процесів, що відбуваються у провідних країнах світу.