«Питання культурної ідентичності ширше, аніж питання танків»: директор НІСД Олександр Литвиненко взяв участь у Міжнародному форумі культурної дипломатії

Поділитися:

Директор НІСД Олександр Литвиненко взяв участь у Міжнародному форумі культурної дипломатії, організованому Українським інститутом спільно із МЗС України.

Культурна дипломатія, імідж держави та національна безпека - про це йшлося на третій панельній дискусії Міжнародний форум культурної дипломатії:

  • Олександр Литвиненко, директор Національного інституту стратегічних досліджень, доктор політичних наук, професор:

«Питання культурної ідентичності ширше, аніж питання танків. Культура формує середовище, в якому ми всі функціонуємо. Культура показує, якою є основа нашої ідентичності і у чому наша привабливість для світу. Давайте бачити питання культурної дипломатії ширше, аніж як інструмент національної безпеки. Вона, безумовно, захищатиме національні інтереси. Проте давайте говорити не лише про захист, а й про просування, культурну експансію».

  • Вів'єн Уокер, виконавча директорка Консультативної комісії США з питань публічної дипломатії при Державному департаменті США:

«Національна безпека і процвітання залежить від здатності країни транслювати свою легітимність у глобальному інформаційному просторі. Проблема лиш у тому, що у медіа просторі усі мають право на оцінку та судження. Неправильне сприйняття чи непорозуміння ж становлять національну загрозу».

  • Сергій Кислиця, Надзвичайний і Повноважний Посол України, постійний представник України при Організації Об'єднаних Націй:

«Проблем із впізнаваністю України в ООН немає. Проблема полягає у тому, що ця впізнаваність має токсичний характер, оскільки пов’язана у значній мірі з агресією, військовими операціями, окупацією і порушенням прав людини. Наше завдання у тому, щоб ця впізнаваність схилялась до позитивних асоціацій з Україною. Я з тих дипломатів, які переконані, що існує прямий зв’язок між культурою в розрізі прав людини і безпекою».

  • Еміне Джапарова, перша заступниця міністра закордонних справ України:

«Ефективні стратегічні комунікації притаманні дорослим суспільствам. Суспільствам, які мають іншу культуру взаємин між акторами, вміння працювати спільно. Мені здається, ми тільки набуваємо таких рис як держава і як суспільство. Зараз у нас формується потужне громадянське суспільство, зокрема, формується практика інклюзивності комунікацій. Зрештою ми прийдемо до політик одного голосу серед усіх залучених гравців публічної дипломатії».

Докладніше у відео:  https://bit.ly/3ng4npH

Міжнародний форум культурної дипломатії
Міжнародний форум культурної дипломатії