«Побудова  системи ефективного управління в громаді. Досвід добровільно об’єднаних громад Харківщини»: експерти НІСД провели семінар на території Нововодолазької селищної ради

Поділитися:

10 березня 2021 року експерти сектору досліджень Східного регіону у місті Харкові Центру регіональних досліджень Національного інституту стратегічних досліджень у партнерстві з ГО «Центр розвитку місцевого самоврядування» провели на території Нововодолазької селищної ради семінар на тему: «Побудова  системи ефективного управління в громаді. Досвід добровільно об’єднаних громад Харківщини». Захід був розрахований на сільські та селищні територіальні громади, які були укрупнені адміністративним шляхом, проте не пройшли процедуру добровільного об’єднання, а також на ті громади, які прагнуть до постійного вдосконалення форм адміністрування та обміну досвідом зі своїми колегами.

Серед спікерів на семінарі виступили голова Нововодолазької громади Олександр Єсін, завідувачка  сектору досліджень Східного регіону у м. Харкові ЦРД НІСД, голова ГО «Центр розвитку місцевого самоврядування» Діана Баринова, народний депутат України Олексій Красов, керівник проєкту «Study tour to Poland» (Варшава, Польща) Мирослав Скурка, що приєднався до заходу онлайн, головний консультант сектору досліджень Східного регіону у м. Харкові ЦРД НІСД, експерт з питань децентралізації Віктор Нестеренко, начальниця відділу культури, туризму, молоді та спорту Нововодолазької селищної ради Наталія Євглевська, начальниця відділу освіти Нововодолазької селищної ради Ольга Козачок, начальниця відділу соціального захисту населення Нововодолазької селищної ради Олена Пікалова, начальниця відділу економічного розвитку та інвестицій Нововодолазької селищної ради Анна Пікалова, головна лікарка КНП «ЦПМСД» Нововодолазької селищної ради Людмила Мороз, начальниця ЦНАП Нововодолазької селищної ради Вікторія Гладкоскок, директорка Нововодолазького ліцею №2 Віта Зощук, і староста Новоселівського старостинського округу В’ячеслав Бирка.

«Голови та заступники громад, що взяли участь у заході, мали можливість ознайомитися зі системою адміністративної роботи в Нововодолазькій громаді, обговорити нагальні питання, які є проблемними на даному етапі впровадження адміністративно-територіальної реформи, та можливі шляхи їх розв’язання» прокоментувала організаторка заходу Діана Баринова.

«Наш центр, спільно з партнерськими інституціями – науковими та освітніми установами, профільними асоціаціями місцевого самоврядування та освітніми центрами – продовжує бути майданчиком для комунікацій між усіма учасниками процесу реформи місцевого самоврядування – територіальними одиницями, регіональним рівнем, профільними комітетами Верховної Ради України та міністерствами – для забезпечення прийняття ефективних рішень, які сприяли би покращенню умов життя у місцевих громадах та якості надання громадських послуг», – наголосила пані Баринова.

«При створенні нами оновленої системи управління багато чого було запозичено від наших польських колег», – зазначив у своєму виступі голова Нововодолазької громади Олександр Єсін. «У рамках навчальних візитів, організованих Центром розвитку місцевого самоврядування спільно з ГО «Польсько-українська аграрна асоціація», багато місцевих керівників підприємств, шкіл та дитячих садочків змогли наочно дізнатися про функціонування системи у європейського сусіда, щоби втілити набуті знання у своїй громаді – підкреслив пан Єсін.

Про те, що Нововодолазька громада багато чого перейняла із польського досвіду, згадав підчас виступу і Мирослав Скурка, керівник проєкту «Study tour to Poland» (Варшава, Польща). Він висловив задоволення з приводу прогресу в роботі даної громади, котрий свідчив про те, що докладені спільні зусилля були не даремні. Також пан Скурка зазначив, що успіх кожної громади залежить наразі виключно від ефективності управління та активного залучення місцевих мешканців до прийняття рішень.

У своєму виступі народний депутат України Олексій Красов висловив готовність посприяти розв’язанню проблемних питань, актуальних для територіальних громад Харківщини, та підтримувати інші подібні ініціативи, оскільки розвиток регіону складається із успіхів кожної окремої громади.

У рамках семінару учасники ознайомилися із принципами роботи ЦНАП та його відділень у старостинських округах, відвідавши зокрема один із офісів старости з метою спостереження за наданням громадських послуг, та побували в одному із опорних закладів освіти. Наприкінці офіційної частини учасники перейшли до неформальних обговорень щодо перспектив розвитку територій, та накреслили тематичне планування для наступних заходів.