Представники НІСД взяли участь у парламентських слуханнях на тему: «Актуальні питання зовнішньої політики України»

Поділитися:

Заступник директора Інституту Костянтин Кононенко, завідувач відділу проблем зовнішньої політики та міжнародної безпеки Олег Александров  та головний спеціаліст цього ж відділу Сергій Кошовий взяли участь у парламентських слуханнях на тему: «Актуальні питання зовнішньої політики України», які відбулися 7 грудня 2016 р.

 

У парламентських слуханнях взяли участь народні депутати, представники державних органів, наукових закладів, громадських і релігійних організацій, засобів масової інформації.

 

На заході з доповідями виступили заступник міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль, заступник міністра оборони України з питань європейської інтеграції Ігор Долгов і заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України Юрій Бровченко. Зі співдоповіддю перед учасниками слухань виступила виступила голова парламентського Комітету у закордонних справах Ганна Гопко.

 

У виступах учасники парламентських слухань відзначали, що протидія збройній агресії Російської Федерації проти України, відновлення територіальної цілісності України, а також захист та відновлення прав громадян України, які постраждали в ході міжнародного збройного конфлікту та/або знаходяться на окупованих територіях АР Крим та м. Севастополя, а також окремих районів Донецької і Луганської областей є ключовими пріоритетами і визначальними завданнями Української держави в цілому і української дипломатії зокрема.

 

Водночас, як вважають учасники слухань, зовнішня політика України має будуватися з урахуванням того, що нинішній владний режим Російської Федерації є екзистенційною загрозою Україні, яка ставить під сумнів право України на існування як незалежної держави. Враховуючи це, кінцевою метою зусиль нашої держави має стати повномасштабна реалізація міжнародно-правової відповідальності Росії як держави-агресора.

 

Учасники слухань також зазначали, що послідовні зусилля на шляху інтеграції з ЄС продовжують залишатися чільним пріоритетом України. Україна зробила такий вибір не тільки з огляду на безпекові та економічні фактори. Євроінтеграція є передусім нашим вибором цінностей та моральних орієнтирів, це наш свідомий цивілізаційний вибір.

 

У виступах також відзначалося, що умови здійснення Україною зовнішньої політики змінюються. Результати виборів в Молдові, Болгарії, наслідки результатів референдумів у Великобританії та Нідерландах, відновлення роботи спільної торговельної комісії Фінляндії та РФ, а також відновлення діалогу щодо торгово-економічної співпраці Норвегії з Російською Федерацією, ратифікація Туреччиною угоди з Росією щодо будівництва газопроводу «Турецький потік», невизначена позиція перехідної адміністрації Президента США вимагають нової стратегії дій від України. Учасники висловили пропозиції, які будуть використані у рекомендаціях парламентських слухань.

 

Позиція Національного інституту щодо пріоритетів української зовнішньої політики була висловлена у виступі заступника директора НІСД Костянтина Кононенка, який, зокрема, підкреслив, що досягнення цілей України на зовнішньополітичній арені неможливо без докорінного реформування дипломатичної служби, і передусім, МЗС як ключової її ланки. За його словами, це завдання сьогодні стало актуальнішим за зміни інших органів державного управління.

 

12