Представники НІСД взяли участь в україно-американському діалозі вищого рівня з питань контролю за передачами стратегічних товарів

Поділитися:

4-5 лютого 2020 року завідувач та заступник завідувача відділу оборонно-промислової та військово-технічної політики центру безпекових досліджень НІСД Олександр Шершаков та Володимир Шемаєв взяли участь у комунікативному заході  - Українсько-американському діалозі вищого рівня з питань контролю за передачами стратегічних товарів, організованого Посольством США в Україні.

Зі вступними коментарями на заході виступили Дмитро Іванович Кулеба, віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України, та Крістіна Квін, американська дипломатка, тимчасово повірена у справах США в Україні.

Згідно з програмою заходу, в ході першого дня до обговорення були винесені питання комплексних підходів до питань нерозповсюдження та експортного контролю за передачами стратегічних товарів.

З презентаціями в форматі панелі виступили: Брент Парк, заступник адміністратора при Національній адміністрація з ядерної безпеки Департаменту енергетики США; Філіп Долліфф, заступник державного секретаря з питань програм у сфері нерозповсюдження зброї масового ураження Державного департаменту США; Александр Лопес, директор Офісу з питань дотримання зобов‘язань у сфері нерозповсюдження ЗМУ при Департаменті торгівлі США; Єгор Валерійович Божок, заступник міністра закордонних справ України; Світлана Миколаївна Панаіотіді, заступниця міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України.

Імплементації експортного контролю в Україні був присвячений виступ Олександра Вікторовича Шайтана, в.о. голови Державного експортного контролю України.

Наступна панель була присвячена системі експортного контролю України. В дискусії взяли участь представники українських відомств: Олександр Васильович Таран, заступник керівника служби, керівник Управління з питань військово-технічного співробітництва та оборонно-промислового комплексу при Апараті Ради національної безпеки і оборони України; Денис Валерійович Шендрик, заступник голови  Державної митної служби України; Сергій Володимирович Самборський, заступник начальника відділу Головного управління розвідки Міністерства оборони України; Віктор Анатолійович Сідак, представник Служби зовнішньої розвідки України; Артем Михайлович Палчей, заступник начальника управління Служби безпеки України; Володимир Сергійович Міхеєв, в.о. голови  Державного космічного агентства України.

         З презентаціями поглядів представників промисловості на важливість експортного контролю та його динамічної природи виступили Спенсер Чілверз, керівник підрозділу з питань політики в сфері експортного контролю компанії «Rolls-Royce»; Сью Гейнор, віцепрезидент з питань контролю за міжнародною торгівлею компанії «Boeing»; Олег Вікторович Брюшковський, генеральний директор громадської спілки “Ліга оборонних підприємств України”.

            На завершення першого дня в форматі панелі було проведено обговорення динамічної природи експортного контролю. З презентаціями виступили: Мелісса Крупа, директорка Офісу з контролю за експортом ядерних товарів Бюро з питань нерозповсюдження ядерних товарів при Департаменті енергетики США; Александр Лопес, директор Офісу з питань дотримання зобов‘язань у сфері нерозповсюдження ЗМУ при Департаменті торгівлі США; Джулія Херсонські, працівниця дипломатичної служби Офісу з питань співробітництва у сфері експортного контролю при Державному департаменті США.

         На другий день заходу виступили Вільям Мекі, прокурор підрозділу з розслідувань у сфері національної безпеки Відділу з питань контррозвідки та експортного контролю при Департаменті юстиції США, Кеті Бей, аташе  Бюро розслідувань при Департамент внутрішньої безпеки США, та Артем Михайлович Палчей, заступник начальника управління Служби безпеки України. Вони проаналізували міжвідомчу взаємодію в розслідуванні складних порушень експортного контролю.

         Питанням санкцій був присвячений виступ Адрієни ЛаФльор, представниці Офісу з ініціатив у сфері протидії розповсюдженню ЗМУ при Державному департаменті США. Вплив іноземних інвестицій на національну безпеку прокоментувала Джулія Херсонські, працівниця дипломатичної служби Офісу з питань співробітництва у сфері експортного контролю при Державному департаменті США.

         Наступна панель була присвячена торгівлі між США та Україною в оборонній сфері та важливості захисту технологій і системи експортного контролю.

         З презентаціями і в обговоренні виступили: Джон Чікі, старший радник з питань регіональної політики (Росія, Україна, Євразія) Адміністрації з питань безпеки оборонних технологій при Департаменті оборони США; Андрій Миколайович Рець, т.в.о. начальника Управління військово-технічного співробітництва та експортного контролю Міністерства оборони України; Валерій Володимирович Дудко, начальник відділу ДК «Укроборонпром».

          Із заключною доповіддю на тему «Роль експортного контролю в формуванні можливостей для іноземних інвестицій» виступив Нік Ковард, експерт з питань внутрішнього контролю за дотриманням законодавчих ініціатив, партнер компанії «Baker & McKenzie».

         Представники НІСД  взяли участь в обговоренні виступів та поставили низку питань щодо подальших кроків удосконалення національної системи державного експортного контролю, механізмів державного контролю за кінцевим використанням стратегічних товарів, повноважень митниць Держмитслужби, особливостей діяльності Служби безпеки України у межах оперативного супроводження функціонування національної системи експортного контролю, взаємодії держави та приватного сектору промисловості з питань експортного контролю, механізмів нематеріальних передач технологій / програмного забезпечення тощо.

         Під час церемонії завершення модератори виступили з заключними заявами.