Радник при дирекції НІСД Світлана Мітряєва взяла участь у другому "Польсько-українському стратегічному Форумі" у Львові

Поділитися:
1Форум був організований Фондом "Центр досліджень Польща-Україна". Його мета - регулярні зустрічі експертів з подальшим виробленням рекомендацій для урядів обох кран щодо різних аспектів співробітництва.
Головною  темою дискуссії  стала співпраця між Польщею та Украіною з питань безпеки в інформаційній, енергетичній та військовій сферах. Точкою відліку став  Саміт НАТО у Варшаві та його наслідки з акцентом на регіональну безпеку.
Серед  озвучених експертами пропозицій була ідея створення ХАБУ, або постійно діючого  єдиного Координаційно-інформаційного центру обох країн, в якому спільно працювали б журналісти і аналітики, які б оцінювали та інформували про актуальні ризики і перспективи  співпраці; політики і дипломати, які б доносили до керівництва країн перешкоди і можливості іх подолання у співробітництві; бізнесові кола,  яким би цей центр допомагав  вийти на ринок сусідньої країни.
Щодо військово-технічної співпраці, то зазначалося,  що на Саміті НАТО у Варшаві  було вирішено створити в Украіні центр НАТО  по протидії гібридним загрозам, а співпраця з Альянсом  має зміцнювати обороноздатрість України без ілюзїй про швидкий вступ нашої країни в НАТО.
Щодо енергетичної безпеки, експерти  запропонували виробити спільні пропозиції, які були б привабливішими для інших країн ЄС, ніж російські. Це в перспективі може захистити  від браку солідарності в ЄС під час вибору між співробітництвом з Росією і потребою солідаризуватися з Україною.
Підсумковані експертні рекомендаціі мають бути готовими і передані Урядам обох країн протягом наступного місяця.
Фотоальбом Форуму: