Радник при дирекції НІСД взяла участь у зустрічі з Міністром закордонних справ України під час його робочого візиту на Закарпаття

Поділитися:
1Радник при дирекції НІСД Світлана Мітряєва  взяла участь у зустрічі з Міністром закордонних справ України  Павлом Клімкіним під час його робочого візиту на Закарпаття.
1 грудня на Закарпатті  з робочим візитом перебував Міністр закордонних справ України Павло Клімкін.У планах Міністра були зустрічі з представниками місцевих органів влади, депутатами, директорами загальноосвітніх шкіл, громадськими діячами, представниками національних меншин, науковцями, експертами.
У зустрічі  з міністром, яка відбулася в сесійній залі Закарпатської обласної  ради, взяла і участь радник при дирекції НІСД Світлана Мітряєва.
"Угорська громада- це важлива  й цінна частина всієї України.Ми повинні  іі зберегти  й здійснити все для того, аби знайти компроміс, який би  задовольнив  і представників нацменшин, і суспільство, і владу,- зазначив міністр у вступному слові.Міністр також відзначив, що він позиціонує Закарпаття, як  надзвичайно особливий  і специфічний регіон, оскільки і його розташування, і історія і національний склад населення,- є унікальними."Зрозуміло,що жителі краю, наразі відчувають емоційне навантаження від процесів, які мають місце сьогодні. І мова йде не лише про освітній закон, наші стосунки з Угорщиною та  іншими  сусідніми країнами, "- ...зазначив голова МЗС України.
Міністра  цікавила й думка  науковців і експертів в тому числі й про те, як краще імплементувати нещодавно прийнятий Парламентом Закон " Про освіту", щоб молода генерація представників національних меншин краю мала можливість досконало оволодівати  українською мовою, здобувати вищу освіту у вітчизняних  університетах, та повнокровно інтегруватися  в український соціум, зберігши при цьому можливість навчатися в школах рідною мовою.
" Попри всі особливості та специфіку, пов"язану з вивченням  украінської мови у школах з угорською мовою навчання, ми маємо чітко усвідомлювати, що державна мова,- один з вагомих факторів  безпеки держави і дбати про іі вивчення і застосування",- зазначила у своєму виступі  радник при дирекції НІСД Світлана Мітряєва.
Присутніми була  висловлена ціла низка слушних і важливих пропозицій щодо розвитку транскордонного  співробітництва, створення міжнародних пунктів пропуску на кордоні України з державами ЄС, розробки механізмів для інвесиційної привабливості України загалом і регіонів зокрема, про те, як треба застосовувати європейський досвід стимулювання педагогів, які працюють у школах національних меншин. 
Наприкінці зустрічі Міністр відповів на поставлені питання.
23
56
78