Розбудова національної системи стійкості в умовах пандемії COVID-19: засвоєні уроки

Поділитися:

Експертка НІСД взяла участь у віртуальній міжнародній робочій зустрічі з розбудови національної системи стійкості

Завідувачка відділу проблем стратегічного планування центру безпекових досліджень НІСД Ольга Резнікова взяла участь у віртуальній робочій зустрічі аналітичної підгрупи Міжвідомчої робочої групи з розбудови національної системи стійкості у рамках започаткованого курсу семінарів з окремих аспектів системи стійкості, яка відбулася 16 липня 2020 року.

Зустріч організовано Урядовим офісом координації європейської і євроатлантичної інтеграції Секретаріату Кабінету Міністрів України спільно з Інститутом управління у сфері безпеки та Програмою цивільно-військового співробітництва у сфері готовності до надзвичайних ситуацій НАТО (СМЕР).

У рамках зустрічі обговорювався проект Концепції забезпечення національної стійкості в України, новітні підходи до реагування та протидії пандемії COVID-19, пропозиції, сформовані за підсумками пілотного семінару, який відбувся 11-12 лютого 2020 р., а також заходи з планування продовження курсу семінарів.

Ольга Резнікова представила результати досліджень НІСД у сфері удосконалення кризового менеджменту та розбудови національної стійкості у контексті протидії пандемії COVID-19 (презентація 1, 2). Зокрема зазначила, що важливим висновком з поточної ситуації є необхідність розбудови національної стійкості на основі широкого підходу, а важливими елементами цієї системи, крім кризового менеджменту, є економічна і суспільна стійкість та стійкість громад. Крім того, реалізація антикризових заходів має враховувати наслідки, що можуть виникнути у результаті їх запровадження. Також важливе значення має ефективна координація відповідної діяльності та взаємодія між центральними та регіональними органами влади, між органами державної влади та органами місцевого самоврядування.

Заходи щодо протидії поширенню COVID-19 підтвердили правильність висновків НІСД щодо механізму забезпечення координації діяльності з розбудови національної стійкості в Україні, зокрема, провідної ролі Кабінету Міністрів України і Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій у сфері кризового менеджменту. Водночас актуальними залишаються питання щодо доцільності розширення повноважень зазначеної Комісії і посилення її організаційного забезпечення; визначення на законодавчому рівні чіткого формату взаємодії Кабінету Міністрів України з РНБО України; посилення ролі Секретаріату КМУ та Апарату РНБО України у частині забезпечення координації діяльності у сферах національної безпеки і стійкості; утворення у структурі цих органів спеціальних підрозділів.

Пані Резнікова прокоментувала проект Концепції створення національної системи стійкості, у розробці якого бере активну участь Національний інститут стратегічних досліджень. Зокрема, були охарактеризовані проблеми, що потребують вирішення, а також заходи, які необхідно для цього реалізувати, механізми, які слід розробити та імплементувати, а також нормативно-правові акти, які доцільно розробити.

Також Ольга Резнікова запропонувала розглянути на наступному семінарі питання формування в Україні багаторівневої системи оцінювання ризиків і загроз як важливого елементу стратегічного планування. Учасників зустрічі було поінформовано, що в НІСД проведено дослідження кращих світових практик у цій сфері та розроблено концепцію й рекомендації щодо запровадження відповідної системи в Україні. За результатами зустрічі передбачено, що презентація аналітичної доповіді «Національні системи оцінювання ризиків і загроз: кращі світові практики, нові можливості для України» відбудеться на наступному міжнародному семінарі для учасників Міжвідомчої робочої групи 16-17 вересня 2020 р.