Соціальна згуртованість, суспільна стійкість, національна єдність, збалансований місцевий розвиток: в Ужгороді відбулася експертна дискусія «Регіональна стабільність на кордонах України та ЄС: виклики та ризики»

Поділитися:

«Центр аналізу регіональних ризиків» 17 листопада провів в Ужгороді закриту експертну дискусію «Регіональна стабільність на кордонах України та ЄС: виклики та ризики». Відкриваючи дискусію її модераторка, радниця при дирекції НІСД, директорка Центру аналізу регіональних ризиків, заслужена діячка науки та техніки України Світлана Мітряєва наголосила на актуальності аналізу місцевих виборів в Закарпатській області, перш за все, для формування безпекового середовища, забезпечення національної єдності, соціальної згуртованості країни та стабільного розвитку регіону на кордоні України та ЄС, а також вироблення практичних рекомендацій для органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування.

Запрошені до дискусії експерти проаналізували поствиборчий процес в регіоні з точки зору соціальної згуртованості, суспільної стійкості, національної єдності, збалансованого місцевого розвитку. Учасники дискусії розглянули можливі ризики децентралізації (політичні, транскордонні, релігійні, етнічні, інформаційні), а також можливості налагодження та активізації стратегічного партнерства з країнами-сусідами, як один з інструментів протидії внутрішнім загрозам, та ситуацію, пов’язану з інформаційною безпекою країни.

Учасники дискусії у своїх доповідях детально проаналізували нинішню ситуацію та внесли пропозиції для розробки «дорожньої карти» запобігання ризикам.

Перший заступник голови Закарпатської ОДА Олег Коцюба, який взяв участь у заході, зазначив, що аналітичні висновки експертів, які прозвучали в ході цієї дискусії, мають стати обов’язковою складовою практичної роботи органів державної влади та місцевого самоврядування.