Співробітник НІСД взяла участь у роботі круглого столу «Наслідки президентських виборів у Сполучених Штатах Америки для України. Стратегія подальших дій»

Поділитися:

16 листопада 2016 р. головний науковий співробітник відділу проблем зовнішньої політики та міжнародної безпеки Національного інституту стратегічних досліджень Галина Яворська взяла участь у роботі круглого столу на тему «Наслідки президентських виборів у Сполучених Штатах Америки для України. Стратегія подальших дій», що відбувся за ініціативи підкомітету з питань євроатлантичного співробітництва та євроінтеграції Комітету Верховної Ради України у закордонних справах.

 

Представники законодавчої, виконавчої влади, наукових аналітично-дослідних установ та неурядових організацій провели публічне обговорення результатів президентських виборів у США та перспектив подальшого розвитку  відносин між Україною та Сполученими Штатами Америки.

 

На круглому столі учасники одноголосно висловилися за потребу чіткої прагматичної оцінки нової ситуації, підкреслили появу як додаткових можливостей, так і нових безпекових викликів. Завдання зміцнення двосторонніх відносин було визначене як головне. Воно потребує невідкладного уточнення й оновлення порядку денного взаємин зі США на основі чітко окреслених цілей реалізації національних інтересів України, як у сфері зовнішньої політики, у протистоянні з гібридною агресією РФ, так і в плані прискорення внутрішніх реформ і боротьби з корупцією. Значну увагу в дискусії було приділено проблемам продовження й посилення співробітництва зі США у сфері безпеки, а також реалізації курсу України на євроатлантичну інтеграцію.

 

В обговоренні, що проходило за модерації Голови підкомітету з питань євроатлантичного співробітництва та євроінтеграції Комітету Верховної Ради України у закордонних справах Світлани Заліщук,  взяли участь голова Комітету у закордонних справах Верховної Ради України Ганна Гопко, директор Інституту світової політики Альона Гетьманчук, міністри закордонних справ України Володимир Огризко (2007-2009 рр.) та Борис Тарасюк (1998-2000, 2005-2007), президент Американської торгівельної Палати в Україні Андрій Гундер, експерти-міжнародники Олексій Гарань, Микола Капитоненко, Галина Яворська, представники офіційних і громадських організацій.