Співробітники НІСД долучилися до обговорення проблем конфліктно-чутливої журналістики в Україні

Поділитися:

book

 

Співробітники Національного інституту стратегічних досліджень взяли участь у міжнародній конференції «Журналістика в умовах конфлікту: досвід для зниження напруги у суспільстві», яка відбулася 22 квітня 2016 р. у Києві. Організаторами заходу виступили Національна спілка журналістів України, Незалежна медіа-профспілка України та Комісія з журналістської етики у рамках проекту Офісу Координатора Проектів ОБСЄ в Україні «Розвиток конфліктно-чутливої журналістики» за фінансової підтримки Посольства Великої Британії в Україні.

 

У ході роботи чотирьох сесій учасники конференції розглянули низку питань стосовно законодавчого регулювання журналістики та загалом медіа-середовища в контексті національного та міжнародного досвіду. Значну увагу було присвячено проблемам взаємовідносин влади, зокрема місцевої, та журналістського середовища. Йшлося про те, що основними трендами реформи сфери засобів масової комунікації є роздержавлення та організація суспільного мовлення, здійснення яких супроводжується певними викликами як для держави, так і для медійників. У контексті цих викликів обговорено рекомендації для журналістів, місцевої влади та громадських активістів.

 

Присутні також ознайомилися з питаннями впровадження єдиної Національної прес-карти. Саме цей документ хочуть зробити основним, за яким будуть ідентифікувати професійних журналістів. Планується, що рішення про видачу прес-карт ухвалюватиме спеціальна Комісія з журналістської етики.

 

Одним з ключових меседжів, які лунали на конференції, стало твердження про те, що чинником забезпечення безпеки на континенті може бути тільки вільна преса, а в умовах конфлікту через засоби масової комунікації можливо донести повідомлення, які допоможуть об’єктивно оцінити реальність і сформувати суспільну думку.