Співробітники НІСД взяли участь у міжнародній конференції

Поділитися:

5-6 жовтня 2016 року провідний науковий співробітник відділу проблем національної безпеки Дрьомов С.В. та старший науковий співробітник відділу проблем національної безпеки Паливода В.О. взяли участь у ІV Міжнародній конференції «Урядування сектору безпеки: роль медіа».

 

Організаторами міжнародного заходу виступили: Український центр економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумкова, Женевський центр демократичного контролю над збройними силами (DCAF) та МЗС Королівства Нідерланди.

 

Основною метою обговорення для учасників конференції було знаходження відповіді на питання: «Журналісти та силовики: партнери чи конкуренти?» та окреслення шляхів плідної співпраці між ЗМІ та сектором безпеки і оборони. У ході виступів та дискусій вітчизняні та міжнародні експерти й журналісти, представники прес-служб силових структур обговорили наступні теми:

роль ЗМІ в урядуванні та демократичному контролі за правоохоронними органами та спеціальними службами: український досвід і найкращі міжнародні практики;

ключові виклики реформування сектору безпеки й оборони України, взаємодія його інституцій з пресою та громадянським суспільством;

особливості діяльності ЗМІ в умовах збройних конфліктів (зокрема, у зоні проведення АТО).

 

Учасники заходу наголошували, що відсутність належної співпраці між ЗМІ та силовиками містить серйозні загрози: свободі слова та фізичній безпеці журналістів, безпеці країни та її озброєних захисників. В умовах гібридної війни спільність дій державних силових структур і четвертої влади є вирішальною у протидії інформаційним атакам противника.

 

У своєму виступі Дрьомов С.В., погоджуючись з доповідачами у тому, що поширювана в ЗМІ інформація про події на сході України по-різному сприймається як громадянами України, так і громадянами інших європейських країн, звернув увагу на таке. Намагання української влади сформувати максимально наближене до істинного уявлення про стан справ щодо виконання Мінських домовленостей сторонами - учасниками збройного конфлікту, доволі часто інтерпретується нашими західними партнерами як спроби ведення подвійної (для зовнішнього та внутрішнього користування) політики. Водночас, неналежне інформування населення України про хід переговорного процесу та його результати відчутно погіршує внутрішньополітичну ситуацію в державі. Усе це негативно позначається на авторитеті України та створює додаткові труднощі (навіть у експертному середовищі) у розробленні дієвих заходів, спрямованих на мирне врегулювання збройного конфлікту на сході України. Прибічники агресивної політики Кремля, користуючись такою ситуацією, звинувачують офіційний Київ у відсутності конкретних кроків щодо політичного врегулювання цього надзвичайно складного питання і, водночас, намагаються всіляко просувати ідею зняття санкцій з РФ. З огляду на зазначене, Дрьомов С.В. заявив про нагальну необхідність вирішення питання щодо належного висвітлення вітчизняними ЗМІ ситуації навколо переговорного процесу з виконання Мінських домовленостей.

 

У рамках конференції відбулася презентація результатів соціологічного опитування Центру Разумкова «Громадяни України про безпеку: оцінки, загрози, шляхи вирішення проблем».   

12

 

 

Детальніша інформація за посиланнями:

http://www.razumkov.org.ua/ukr/news.php?news_id=784

http://www.razumkov.org.ua/upload/1412757450_file.pdf

https://www.youtube.com/watch?v=m_CfbJcrINg

http://ua.euronews.com/2016/10/07/ukraine-security-rules-for-media-work…