Співробітники НІСД взяли участь у роботі першого Українського Форуму Шовкового шляху

Поділитися:

1Старший науковий співробітник відділу проблем зовнішньої політики та міжнародної безпеки Гончарук А.З. та головний спеціаліст цього ж відділу Кошовий С.А. взяли участь у роботі першого Українського Форуму Шовкового шляху «Ukrainian Silk Road Forum 2016», який відбувся 7 листопада 2016 р.

 

2У роботі міжнародного заходу взяли участь Перша Леді, Голова Благодійного Фонду імені Петра Порошенко М.Порошенко, Перший віце-спікер Верховної Ради України І.Геращенко, Віце-прем’єр-міністр України, Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Г.Зубко, заступник Глави Адміністрації Президента України Д.Шимків, заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі, торговий представник України Н.Микольська, Надзвичайний і Повноважний Посол КНР в Україні пан Ду Вей, голова Міжнародної торгової палати Шовкового шляху пан Люй Цзяньчжун, народні депутати України, члени депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Китайською Народною Республікою, представники органів місцевого самоврядування, представники Посольства КНР в Україні, вітчизняні та зарубіжні експерти.

 

Під час відкриття форуму М.Порошенко наголосила, що Україна має міцні й стабільні взаємини з КНР, у основі яких лежить багаторічна дружба між двома народами, взаємна повага, довіра та рівність. – Україна та КНР упевнено розвивають дипломатичні, економічні та культурні зв’язки, співпрацюють у сферах науки й технологій, освіти, спорту і туризму, а також мають широкий потенціал для подальшого поглиблення різносторонньої взаємодії, - зазначила пані М.Порошенко.

 

За словами пані Порошенко, Новий Шовковий шлях – це не просто транспортний маршрут, це багатовимірний процес наближення Китаю до Європи та створення нових економічних і культурних зв’язків.

 

3Звертаючись до учасників форуму, Віце-прем’єр-міністр України, Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Г.Зубко наголосив, що Україна покладає великі сподівання щодо розвитку власної інфраструктури у рамках проекту нового транспортного коридору.

 

Перший заступник Голови Верховної Ради України І.Геращенко зауважила, що в умовах «гібридної» війни Російської Федерації проти України, наша держава втратила не лише значний відсоток економіки, свої експортні можливості, але й втрачає транзитні шляхи, що блокуються агресором, і наразі доручення України до світової мережі інфраструктурних та логістичних проектів, що передбачено проектом «Один пояс, один шлях», є надзвичайно важливим.

 

Як відомо, ідею нових можливостей Шовкового Шляху у 2013 р. озвучив Голова Китайської Народної Республіки пан Сі Цзіньпін. Сьогодні Шовковий Шлях позиціонується як оновлена модель співпраці, яка сприятиме розбудові економіки не лише регіону Центральної Азії, але й всієї осі Китай-Європа. У запропонованій ініціативі чільне місце відводиться створенню безперебійного функціонування транспортного коридору від Європи до Китаю і від Центральної Азії до Перської затоки, зокрема через Україну.

 

Експертне обговорення відбулося в рамках декількох панельних сесій, зокрема: «Україна і Китай: діалог культур», «Торгово-економічне та інвестиційне співробітництво між Україною і КНР», «Потенціал України як транспортно-логістичного хабу в рамках Нового Шовкового шляху».