Старша наукова співробітниця відділу фінансової політики виступила із доповіддю на Податковому конгресі в Університеті ДФС

Поділитися:

12 грудня 2019 р. в Університеті Державної фіскальної служби України (ДФС) за участі Міністерства фінансів України, Державної фіскальної служби України, Державної податкової служби України, Державної митної служби України та міжнародних організацій відбувся Податковий конгрес «Управління публічними фінансами та проблеми забезпечення національної економічної безпеки».

Участь у заході взяли представники законодавчої та виконавчої влади, бізнесу, експерти галузі, громадських організацій, а також науковці закладів вищої освіти, наукових установ та молоді вчені. Панельні дискусії супроводжувалися online-трансляцією.

Пленарне засідання відкрили ректор Університету ДФС України, д.е.н., професор, заслужений діяч науки і техніки України Павло Пашко та Державний секретар Міністерства фінансів України, член-кореспондент Національної академії педагогічних наук України, д.політ.н., професор, заслужений економіст України Костянтин Ващенко. Вони урочисто повідомили учасникам Податкового конгресу, що Кабінет Міністрів України 11 грудня 2019 р. передав Університет ДФС в управління Міністерству фінансів Україна. Раніше цей навчальний заклад був у підпорядкуванні ДФС. Відзначалося, що це не просто передача, а початок нової сторінки розвитку університету. Стратегія реформування системи управління державними фінансами передбачає якісні зміни в системі підготовки кадрів та наукового забезпечення.

Перед учасниками Податкового конгресу виступили д.е.н., професор Віктор Пинзеник із аналізом сучасного стану економіки України; перший віце-президент Академії економічних наук України, керівник відділення Інституту економіки промисловості НАН України, д.е.н., професор В’ячеслав Ляшенко із доповіддю про податкові інструменти локалізації та ліквідації наслідків катастрофи на Донбасі; фахівець Фінансового управління м. Швайнфурт землі Баварія в Німеччині Карл Іррлер з інформацією про боротьбу з корупцією та корупційними діяннями, пов’язаними із ухиленням від сплати податків; Член Рахункової палати, д.е.н., професор, заслужений юрист України Цезар Огонь про роль Рахункової палати у забезпеченні фінансової безпеки; заступник Голови Державної аудиторської служби України Олександр Шкуропат про державний контроль у сфері публічних закупівель; президент Асоціації платників податків України Грігол Катамадзе про нагальні проблеми податкової реформи в Україні та ін.

Робота Податкового конгресу після завершення пленарного засідання подовжилася у секційних засіданнях за напрямами:

  • Трансформація фіскальної політики  в умовах євроінтеграції;
  • Фінансова та митна безпека держави в умовах інституційних викликів;
  • Правове забезпечення державної податкової політики;
  • Проблеми впровадження дуальної освіти у процесі підготовки державних службовців в Україні;
  • Контрольно-аналітичні та облікові новації у податковому реформуванні;
  • Стратегія і практика інноваційного розвитку фінансового сектору України;
  • Цифрова економіка України: стан та перспективи;
  • Роль і значення іноземних мов для працівників сфери оподаткування та ін.

Національний інститут стратегічних досліджень на Податковому конгресі представляла старша наукова співробітниця відділу фінансової політики, к.е.н., Касперович Юлія із доповіддю на тему «Напрями посилення координації фіскальної політики із монетарною в Україні». 

Результатом роботи Конгресу стали рекомендації із вирішення проблем податкової системи України для сприяння її розвитку. Організатори започатковують традицію щорічного проведення Конгресу.