Технічне регулювання медичних е-послуг в умовах COVID-19

Поділитися:

Головна наукова співробітниця відділу економічної стратегії Центру економічних і соціальних досліджень НІСД, д.е.н. Даниїла Олійник взяла участь в якості спікера у дводенній онлайн-конференції «Безпечне online середовище – короновірусний досвід», організованій Комітетом з електронних комунікацій при ТПП України за підтримки Ради національної безпеки і оборони України, із доповіддю  «Технічне регулювання медичних е-послуг в умовах COVID-19».

У своєму виступі пані Олійник проаналізувала міжнародний досвід нормативного регулювання системи електронного обліку медичних е-послуг, та потребу в контексті України гармонізувати міжнародні стандарти з метою  прискорити впровадження системи збору медичних даних, які використовуються в клінічній документації та звітності, з огляду на пандемію COVID-19.

 Також пані Олійник розглянула ситуацію навколо діяльності технічних комітетів стандартизації у сфері охорони здоров’я в Україні. Доповідачка зазначила, що попри наявність гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, і потреби у запровадженні стандартизованих підходів і правил для взаємодії електронних комунікацій з медичними записами, єдиний в Україні ТК 127 «Охорона здоров’я», функції секретаріату якого виконує державна установа «Український інститут стратегічних досліджень МОЗ України», не функціонує. 

"Найактуальніше завдання, що нині стоїть перед державою у сфері технічного регулювання, полягає у впровадженні гармонізованих стандартів обміну, управління та інтеграції електронної медичної інформації в системі охорони здоров’я", – вважає експертка. 

Фото: pnnsoft.com