Трете засідання експертної робочої групи з питань протидії загрозам розповсюдження ЗМЗ та тероризму

Поділитися:

3 серпня 2011р. у приміщенні Національного інституту стратегічних досліджень (Чоколівський бул., 13) відбулося чергове (третє) засідання створеної при Інституті Міжвідомчої експертної робочої групи (МЕРГ) з питань протидії загрозам розповсюдження зброї та матеріалів масового знищення, а також пов’язаних з ними терористичних загроз і захисту критично важливої для забезпечення життєдіяльності держави інфраструктури. 

 

У засіданні взяли участь 20 представників міністерств, відомств і наукових установ. Засідання відкрив керівник МЕРГ заступник Директора  НІСД О.В.Литвиненко. У своєму вступному слові він підкреслив важливу роль міжвідомчих контактів у протидії тероризму, які сприяють обміну інформацією та координації дій усіх причетних до цієї діяльності сторін. Керівник МЕРГ також зробив наголос на  актуальності (особливо, з точки зору недавніх терактів у Норвегії) основних питань, які були включені до порядку денного засідання, а саме – проблеми забезпечення ефективного реагування на терористичні загрози шляхом удосконалення механізмів і процедур координації дій та обміну інформацією (доповідачі – О.Д. Маркєєва, завідувач відділу стратегій реформування сектору безпеки НІСД, і М.Г.Гуцало, головний консультант того ж відділу), а також нормативно-правового регулювання радіаційного захисту членів груп первинного реагування на загрози техногенного та терористичного характеру (доповідач – Д.С.Бірюков, старший консультант відділу екологічної та техногенної безпеки НІСД).

 

Складним питанням міжнародного співробітництва у сфері протидії незаконному транскордонному переміщенню ядерних та інших радіоактивних матеріалів присвятив своє повідомлення перший заступник Голови Держекоінспекції України В.В.Лазарев. Він торкнувся деяких технічних та організаційних проблем, розв'язання яких є, на його думку, необхідним для забезпечення безпеки під час проведення ЄВРО 2012.

 

У своєму виступі завідувач відділу Інституту ядерних досліджень НАН України В.В.Тришин поінформував присутніх про успішне проведення у червні місяці в Україні представницького міжнародного заходу – щорічної робочої наради Міжнародної робочої технічної групи з ядерної криміналістики, яку віднесено до числа пріоритетних напрямів у зусиллях світової спільноти, спрямованих на протидію ядерному тероризму та ядерному розповсюдженню.

 

Перешкодам виконанню Національного плану з реалізації Робочого плану Вашингтонського саміту з ядерної безпеки на 2010-2012 роки присвятив свій виступ заступник Голови Державного агентства України з управління зоною відчуження М.І.Проскура. Він привернув увагу присутніх до втрат Україною інвестицій, які спричиняють вузько відомчі підходи до міжнародної технічної допомоги, що надається нашій країні у рамках Глобального партнерства проти розповсюдження зброї та матеріалів масового знищення.

 

На завершення члени МЕРГ підтримали висловлену в ході засідання пропозицію щодо більш активного використання можливостей МЕРГ, створеної при Національному інституті стратегічних досліджень, для інформування вищого політичного керівництва країни про актуальні проблеми у сфері, віднесеній до компетенції групи.

 Серед учасників засідання було розповсюджено підготовлений у відділі екологічної та техногенної безпеки НІСД  огляд останніх подій і фактів у сфері протидії тероризму та розповсюдженню зброї масового знищення.

 

08_01-108_03-2

 

08_03-308_03-4