Участь експертів НІСД у роботі міжнародної конференції «Російська активність в Арктиці: цілі, напрямки та виклики безпеці»

Поділитися:

112 травня 2017 року головний спеціаліст відділу проблем зовнішньої політики та міжнародної безпеки Кошовий С.А. та старший науковий співробітник відділу проблем зовнішньої політики та міжнародної безпеки Замікула М.О. взяли участь в роботі міжнародної конференції «Російська активність в Арктиці: цілі, напрямки та виклики безпеці», як була організована Центром дослідження Росії. Цей захід, який проходив у приміщенні Дипломатичної академії України при Міністерстві закордонних справ України, став першою спробою обговорити на українській землі в експертних колах проблеми безпеки в Арктичному регіоні.

 

На початку роботи конференції учасників привітали керівник Центру дослідження Росії колишній міністр закордонних справ України Володимир Огризко; перший заступник Міністра закордонних справ України Вадим Пристайко; в.о. ректора Дипломатичної академії України при МЗС України Людмила Чекаленко. Вони окреслили основні наукові напрями, яким була присвячена робота заходу, підкреслили його актуальність та побажали експертам плідного обговорення.

 

Перша панель конференції була присвячена обговоренню сучасної російської стратегії в Арктиці. Модератором виступив колишній депутат Державної Думи Російської Федерації Ілля Пономарьов. Доктор юридичних наук, професор Леонід Тимченко охарактеризував нормативно-правову базу, яка визначає характер багатосторонніх відносин в Арктиці. Особливу увагу він звернув на відсутності комплексної угоди щодо статусу цього регіону, що відрізняє його від Антарктики. Російський експерт Андрій Чураков окреслив основні цілі та напрямки російської політики в Арктиці, наводячи приклади їхньої практичної реалізації. Вітчизняний політичний аналітик Анатолій Баронін в своїй доповіді розповів про арктичну складову російської експансіоністської політики з точки зору українського експертного середовища.

 

Протягом другої панелі експерти намагались визначитися з тим, чим є Арктика – регіоном миру чи суперництва. Модератором виступив колишній голова Служби зовнішньої розвідки України Віктор Гвоздь. Експерт з питань енергетики, президент Центру глобалістики «Стратегія XXI» Михайло Гончар охарактеризував економічну складову процесів дестабілізації в Арктичному регіоні. Фінський експерт доктор Велі-Пекка Тюнккюнен сконцентрував увагу на екологічних викликах регіональної безпеці, які загострюються в результаті російської військової активності. Норвезький експерт доктор Крістіан Атланд звернувся до проблеми нарощування російського військового потенціалу в Арктиці та шляхів протистояння такій політиці Кремля.

 

Експертні виступи викликали жваве обговорення з боку учасників конференції. Особливу увагу вони звернули на питання визначення ролі та місця Арктичного регіону в плануванні зовнішньополітичної стратегії України.