«Україна-Угорщина: позитивний порядок денний»: експерти НІСД взяли участь у закритій експертній дискусії

Поділитися:

17 лютого 2021, в м. Ужгороді відбулась закрита експертна дискусія «Україна-Угорщина: позитивний порядок денний», в якій взяли участь радниця при дирекції НІСД Світлана Мітряєва, головний консультант Сектору досліджень Західного регіону в місті Ужгороді Головка Анатолій, а також експерти та науковці Закарпаття (представники Ужгородського національного університету, Українсько-угорського навчально-наукового інституту, Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ, ГО «Центр аналізу регіональних ризиків»), представники дипломатичних кіл (Представник МЗС України в м. Ужгород та Консул Генерального консульства Угорщини в м. Ужгород).

Експерти розглянули стратегічні пріоритети України та Угорщини, а також їх «червоних ліній» та виокремили «точки синергії», на яких можливою є активізація спільної діяльності в інтересах обох країн. Передусім, йдеться про кооперацію для досягнення цілей соціально-економічного розвитку Закарпаття – українсько-угорські транскордонні проєкти, спільне управління кордонами та оптимізація роботи пунктів пропуску через державний кордон, збереження об’єктів історико-культурної спадщини, забезпечення розвитку інфраструктури та транспортного сполучення, освітні ініціативи, а також співробітництво у сфері фармацевтики (з огляду на актуальні епідемічні виклики).

Світлана Мітряєва: «Російська політика на українському, американському та європейському напрямках продовжує генерувати відповідні впливи та прояви на міждержавних та транскордонних відносинах двох держав у Центрі Європи».

В українсько-угорських відносинах наявний простір для подолання суперечностей і довгострокового співробітництва. В разі якщо Будапешт та Київ не зможуть грамотно розпорядитись цим простором, обидві країни будуть виконувати роль «другої скрипки» – не створювати тренди, а слідувати їм, перетворюючись із суб’єктів на об’єкти геополітики.

Анатолій Головка: «Посилення суперечностей та конфліктної риторики не тільки призведе до погіршення двосторонніх відносин, але й здійснюватиме негативний вплив на міжнародний імідж країн, соціальну та економічну сфери, транскордонне співробітництво тощо».

Учасниками запланована розробка спільного аналітичного матеріалу за результатами закритої дискусії, який міститиме рекомендацій ну частину та алгоритм дій для покращення двосторонніх відносин України та Угорщини.