В ІА «Укрінформ» відбулася презентація аналітичної доповіді «Активні заходи» СРСР проти США: пролог до гібридної війни»

Поділитися:

118 травня 2017 року в приміщенні інформаційного агентства «Укрінформ» відбулася презентація аналітичної доповіді, підготовленої фахівцями відділу інформаційної безпеки та розвитку інформаційного суспільства «Активні заходи» СРСР проти США: пролог до гібридної війни».

 

1Захід відкрив В.Горбулін, який підкреслив, що сьогодні Україна переживає непрості часи агресії, і Національний інститут стратегічних досліджень знайшов своє місце та свою роль в цьому протистоянні – узагальнення досвіду ведення гібридної війни та розробка нових методів протидії їй. Він зазначив, що війна, в умовах якої ми сьогодні живемо, розпочалася не вчора і не позавчора, її корені сягають періоду холодної війни, у другу половину 40-х років ХХ століття та радянсько-американського протистояння. Незважаючи на те, що Радянський Союз розпався, довготривала «тиха війна», яку він вів із Заходом, не припинилася – вона трансформувалася і знов постала на порядку денному. А методи, які застосовував Радянський Союз проти США, проти Європи, проти демократичного світу у 70-х – 80-х роках, надзвичайно схожі на ті, які Кремль застосовує сьогодні проти України і дедалі частіше – проти країн Заходу. Але якщо раніше Кремль був обмежений лише традиційними медіа, традиційними формами деструктивної діяльності, то тепер він отримав можливість створити нові, конвергентні, методи тиску. Передусім  завдяки використанню кіберпростору. У 80-ті роки США змогли віднайти ефективні механізми протидії цій «тихій агресії», тож в цій доповіді автори намагалися зрозуміти, як діяв Радянський Союз, яких цілей він намагався досягти, які методи застосовував та як з ними тоді боролися.

 

1Завідувач відділу інформаційної безпеки та розвитку інформаційного суспільства Д.Дубов розповів про структуру дослідження, її основні положення, висновки та рекомендації, яких дійшли дослідники.

 

1Керівник Служби інформаційної безпеки Апарату Ради національної безпеки і оборони України В.Петров зазначив важливість здійсненого дослідження та ретельність аналізу загроз, які походять саме з інформаційного простору. Він підкреслив, що поняття «активні заходи» стало особливо популярним у середині 90-х років, коли настала доба відкритості й багато закритих матеріалів про діяльність розвідувальних та контррозвідувальних органів потрапили в пресу. Він також звернув увагу на те, що Національний інститут стратегічних досліджень є ключовою установою, яка відповідає за спільні із НАТО дослідження у сфері гібридної війни. І ця діяльність є важливим внеском України в європейську та євроатлантичну безпеку. Надзвичайно важливо акумулювати та опрацьовувати той унікальний досвід, який має Україна для протистояння «активним заходам» та гібридній війні та ділитися ним із нашими союзниками. А цей досвід і наші напрацювання будуть неповними, якщо ми будемо аналізувати лише наше сьогодення, не звертаючись до минулого. Тож робота, яку виконав Інститут, є особливо важливою та особливо корисною для пошуку відповідей на гібридну агресію.

 

1Заступник міністра інформаційної політики Д.Золотухін наголосив, що дослідження на часі та вкотре підтверджує репутацію НІСД як одного з провідних українських think tanks. Крім того, весь спектр досліджень Інститут щодо гібридної війни та гібридної агресії є надзвичайно потужним і заслуговує на максимальне поширення. Він зазначив, що і країни Заходу починають активно долучатися до протидії «активним заходам» Росії, а у США до цього процесу залучені окремі фахівці, які працювали над аналогічними завданнями в середині 80-х років. Він зауважив на необхідності не зупинятися на форматі аналітичної доповіді, а розширити її до більшого (наприклад, монографічного) видання, в якому були б проаналізовані конкретні кейси дезінформаційних кампаній, яких останніми роками було чимало. Надзвичайно важливо і те, щоб ця робота не залишалась лише надбанням українського інформаційного простору та українських фахівців, але стала доступною нашим західним партнерам.

 

 

79