В НІСД відбулася онлайн-презентація аналітичної доповіді «Близький Схід і Північна Африка як сфера інтересів України»

Поділитися:

2 липня 2020 року з 11:00 до 12:25 відбулася онлайн-презентація аналітичної доповіді, підготовленої співробітниками НІСД, на тему «Близький Схід і Північна Африка як сфера інтересів України».

У заході взяли участь представники центральних органів виконавчої влади, вітчизняних аналітичних установ, бізнес-асоціацій, засобів масової інформації.

На початку роботи відео-конференції зі вступним словом виступив директор Національного інституту стратегічних досліджень Олександр Литвиненко. Після вітальної промови з основними доповідями виступили директор Інституту сходознавства ім. А.Ю. Кримського НАН України Олександр Богомолов та головний консультант відділу нових викликів центру зовнішньополітичних досліджень Національного інституту стратегічних досліджень Анатолій Бобровицький.

Олександр Богомолов презентував учасникам заходу ключові аспекти доповіді, пов’язані із політичними і безпековими ризиками в регіоні, складним переплетінням внутрішніх і зовнішніх чинників, насамперед політикою основних гравців (глобальних та регіональних), що конкурують за вплив, а також щодо місця і політичних пріоритетів України у стратегічному й економічному вимірі. У свою чергу Анатолій Бобровицький акцентував увагу на важливості макрорегіону для України, враховуючи його розміщення, економічний розвиток, зростання населення, платоспроможність та можливостей та потенціалу України щодо нарощування експорту та розвитку співробітництва з країнами Близького Сходу і Північної Африки.

Після презентації аналітичної доповіді серед учасників розпочалася дискусія, до якої долучилися директорка Програми безпекових студій і член правління Ради зовнішньої політики «Українська призма» Ганна Шелест, віце-президент з питань міжнародного співробітництва Українського національного комітету Міжнародної Торгової Палати (ICC Ukraine) Юрій Макаганчук, радник директора НІСД Андрій Веселовський, заступник директора Центру близькосхідних досліджень Інституту сходознавства імені А. Ю. Кримського НАН України Сергій Данилов, головний науковий співробітник відділу нових викликів центру зовнішньополітичних досліджень НІСД Галина Яворська.

Підсумовуючи захід, директор Інституту О.Литвиненко відзначив, що аналітична доповідь є першим етапом на шляху до підготовки комплексної  Стратегії співробітництва України з країнами регіону, до розробки якої готові долучитися експерти НІСД та Інститут сходознавства ім. А.Ю. Кримського НАН України.