В НІСД відбулася зустріч між керівництвом Інституту та представниками Університету Фукусіма (Японія)

Поділитися:

20 вересня у Національному інституті стратегічних досліджень відбулася зустріч між керівництвом Інституту та представниками Університету Фукусіма (Японія).

У зустрічі взяли участь директор НІСД Олександр Литвиненко, заступниця директора НІСД Гелена Саврук, завідувач відділу енергетичної та техногенної безпеки НІСД Олександр Суходоля, провідний науковий співробітник відділу енергетичної та техногенної безпеки Дмитро Бобро, перший заступник Голови Державного агентства України з управління зоною відчуження Олег Насвіт, заступник координатора проєкту SATREPS при Університеті Фукусіма Хіроші Катаока (Hirosi Kataoka), професор Університету Фукусіма Марк Железняк.

Національний інститут стратегічних досліджень в рамках пріоритетних напрямів досліджень співпрацює з міжнародними установами та науковцями щодо організації спільних наукових досліджень та напрацювання практичних рішень у різних сферах національної безпеки.

Проблема забезпечення екологічної реабілітації радіоактивного забруднення є одним з таких напрямів міжнародної співпраці. Після аварії на АЕС Фукусіма Даічі (Японія) Національний інститут стратегічних досліджень організовував низку спільних заходів і семінарів українських фахівців з японськими експертами, які відвідували Україну для вивчення досвіду з ліквідації Чорнобильської аварії.

Представники НІСД підтвердили наміри щодо подальшого розвитку співпраці з Національною корпорацією «Університет Фукусіма». Сторони уклали Угоду з науково-дослідного співробітництва між НІСД та Університетом Фукусіма щодо покращення радіаційного контролю навколишнього середовища та законодавчої бази в Україні для екологічної реабілітації радіоактивно забруднених територій, що виконується в рамках японської програми SATREPS («Наукове і науково-технічне партнерство для сталого розвитку». Презентація: Частина І, Частина ІІ).

Угоду підписали директор Національного інституту стратегічних досліджень О.Литвиненко, заступник координатора проєкту SATREPS (Університет Фукусіма Японія) Хіроші Катаока (Hirosi Kataoka) та перший заступник Голови Державного агентства України з управління зоною відчуження Олег Насвіт.

Зазначена програма уможливила співробітництво між японськими та українськими інституціями для спільного використання досвіду, отриманого при ліквідації наслідків радіаційних аварій на АЕС Фукусіма Дайчі та Чорнобильській АЕС. Серед пріоритетних завдань програми - перегляд статусу Чорнобильської зони відчуження, подолання правового вакууму щодо територій, виведених з господарського використання, а також повернення цих земель територіальним громадам з метою подальшого господарського використання.

Наприкінці зустрічі обидві сторони висловили вдячність за плідну співпрацю в рамках проєкту і задекларували наміри продовжити співробітництво.