В НІСД відбувся круглий стіл на тему «Актуальні завдання українсько-китайського стратегічного партнерства»

Поділитися:

4 грудня 2019 р. у Національному інституті стратегічних досліджень України відбувся круглий стіл на тему «Актуальні завдання українсько-китайського стратегічного партнерства», на якому розглянуто сучасний стан відносин України та КНР, визначено напрями їх активізації та шляхи подолання наявни[ проблем у цій сфері.

У заході взяли участь представники державних органів влади України, дипломати, а також експерти та науковці з провідних наукових та освітніх установ, зокрема Інституту міжнародних відносин КНУ імені Тараса Шевченка, Дипломатичної академії України імені Геннадія Удовенка при МЗС України, Інституту досліджень сучасного Китаю імені Бориса Курца ДВНЗ «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана», Київського національного торговельно-економічного університету, Центру досліджень сучасної історії Китаю КНУ імені Тараса Шевченка, Київського національного лінгвістичного університету.

Круглий стіл пройшов під головуванням директора Інституту, доктора політичних наук, професора Олександра Литвиненко.

Доктор філософських наук, завідувач відділу АТР Інституту сходознавства імені А. Кримського НАН України, президент Української асоціації китаєзнавців В.О.Кіктенко виступив з доповіддю «Місце Китаю в сучасному світі».
Учасники круглого столу обговорили актуальні питання політичної взаємодії України та КНР, зокрема сутність стратегічного партнерства України та КНР, важливість пожвавлення політичного діалогу, можливі напрями взаємодії на міжнародній арені, роль Китаю щодо інтеграції України з Європейським Союзом.

Розглянуто нагальні завдання українсько-китайського торговельно-економічного співробітництва, зокрема роль Китаю як джерела інвестицій та інновацій, підсумки економічної співпраці у 2019 р., перспективи участі України в ініціативі КНР «Пояс і шлях», можливості та застереження щодо ЗВТ України з Китаєм.

Не залишилася поза увагою учасників круглого столу взаємодія України та КНР у гуманітарній сфері, зокрема те, як сприймають Україну в Китаї та роль ЗМІ як важливого чинника українсько-китайських відносин. Окремою темою стало залучення фахівців-китаєзнавців до роботи в органах державної влади України.