В НІСД відбувся круглий стіл на тему «Паспорт безпеки України 2019: національний та регіональний виміри»

Поділитися:

5 грудня 2019 року з 11:00 до 13:00 у залі засідань Національного інституту стратегічних досліджень (НІСД) відбувся круглий стіл на тему «Паспорт безпеки України 2019: національний та регіональний виміри».

Захід відбувся в рамках проєкту «Паспорт безпеки України 2019», що реалізується з 2017 року Національним інститутом стратегічних досліджень і громадською організацією «Центр міжнародної безпеки» (ЦМБ) у співпраці з Міністерством у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб і Укртелерадіопресінститутом за підтримки Центру інформації та документації НАТО в Україні. Метою проєкту є вивчення безпекової ситуації в різних регіонах України, створення на основі отриманої інформації карти ризиків для кожного з них та напрацювання рекомендацій щодо адекватної відповіді на актуальні загрози.

На початку роботи круглого столу із вступними промовами виступили директор Національного інституту стратегічних досліджень Олександр Литвиненко, керівниця проєктів Центру інформації та документації НАТО Світлана Ротаєнко, заступник Міністра у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України з питань європейської інтеграції Олексій Ілляшенко.

Після вітальних промов співробітники відділу проблем зовнішньої політики та міжнародної безпеки НІСД Валерій Кравченко та Олександра Давимука, а також перший заступник директора ЦМБ Андрій Каракуц презентували результати польового дослідження, проведеного з червня до жовтня 2019 року в Миколаївській, Волинській, Сумській, Чернівецькій, Луганській і Донецькій областях. Організатори ознайомили учасників круглого столу з основними проблемами та викликами, які визначають специфіку даних регіонів і формують комплексний характер національного безпекового простору. Крім того, експертами була презентована система індикаторів, розроблена авторами проєкту, що визначає комплексний стан безпеки у відповідних регіонах України.

Після презентації результатів дослідження серед учасників розпочалася дискусія, до якої були залучені представники органів державної влади, правоохоронних структур, академічного середовища та громадських організацій.

У роботі круглого столу взяли участь представники Офісу Президента України, Міністерства оборони України, Апарату Ради національної безпеки і оборони України, Служби безпеки України, Урядового офісу європейської та євроатлантичної інтеграції, Національної поліції України, Національної гвардії України, Державної служби з надзвичайних ситуацій, Національної академії СБУ тощо.

Матеріали дослідження можна знайти за посиланням.