В Ужгороді представили Аналітичну доповідь НІСД «Міжнародний досвід боротьби з сепаратизмом: висновки для України».

Поділитися:

8 грудня 2016 р. чергове засідання Громадської ради при Управлінні СБУ в Закарпатській області було приурочене актуальній для сьогодення темі – протидії проявам сепаратизму. Обговорення відбулося в експертному середовищі. На запрошення Громадської ради участь у засіданні також взяли провідний науковий співробітник відділу проблем національної безпеки Національного інституту стратегічних досліджень кандидат юридичних наук Сергій Дрьомов та заступник начальника Управління СБ України в Закарпатській області Євген Василенков. Фахівці Національного інституту стратегічних досліджень (С. Дрьомов та С. Мітряєва – радник при дирекціі НІСД) проаналізували міжнародний досвід боротьби з сепаратизмом, тож пан C. Дрьомов окреслив основні напрацювання.

 

Учасники заходу дискутували стосовно механізмів протидії сепаратизму, обговорили цю тему, в тому числі в регіональному аспекті, висловили своє бачення проблеми й шляхів її вирішення. Експерти констатували, що в Україні відсутнє юридичне визначення поняття «сепаратизм». Тому на часі законодавчо врегулювати це питання.

 

Говорячи про «закарпатський» сепаратизм, учасники заходу наголосили на відсутності внутрішніх чинників, здатних посилити такі настрої у місцевих жителів. Цю тезу підтвердив заступник начальника Управління СБ України в Закарпатській області Євген Василенков, який проінформував Громадську раду про заходи української спецслужби з протидії подібним загрозам. Доповідач зауважив, що пік активних дій, спроб зовнішніх сил розхитати ситуацію в області регіональне Управління СБУ фіксувало у 2014 році й успішно протидіяло можливим загрозам. Впродовж 2014–2016 років до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесені відомості про 29 кримінальних правопорушень проти основ національної безпеки України. 7 проваджень скеровані до суду, у п’ятьох набули законної сили судові рішення. В даний час слідчі регіонального Управління СБУ розслідують 5 кримінальних проваджень цієї категорії. Доповідач також наголосив, що Управління працює на випередження можливих загроз. На сьогодні оголошені 35 офіційних застережень громадянам України – їх попередили про кримінальну відповідальність за злочини проти основ національної безпеки.

 

Наприкінці заходу у зв’язку з актуальністю обговорюваної теми, учасники Громадської ради вирішили присвятити цьому питанню ще одне засідання – для вироблення конкретних напрацювань і пропозицій.

 

14

 

23